Există multiple motive referitoare la diferențele între persoane care ar putea fi la baza unui act de discriminare. Este important să fiți bine informat despre cele mai frecvente criterii de discriminare pentru a putea identifica situațiile discriminatorii.

Interzicerea discriminării înseamnă că nu puteți fi tratat mai rău decât alți oameni pur și simplu din cauza a ceea cine sunteți. Există o serie de motive pe baza cărora oamenii sunt discriminați cel mai adesea. Acestea sunt denumite „caracteristicile” sau „criteriile protejate” în baza cărora discriminarea este interzisă. Ele pot fi găsite în diferite instrumente internaționale privind drepturile omului și în legislația Republicii Moldova.

Cele mai des întâlnite criterii în baza cărora discriminarea este interzisă sunt sexul (sau genul), originea rasială sau etnică, religia sau convingerile, vârsta, handicapul, orientarea sexuală sau limba. Cu toate acestea, discriminarea poate apărea și din multe alte motive, cum ar fi opiniile politice ale unei persoane sau orice alt tip de opinie, originea socială, statutul material sau caracteristicile genetice. Această listă nu este exhaustivă. Discriminarea poate avea loc și în baza mai multor motive în același timp.

Despre această secțiune

Această secțiune din Ghid vă va ajuta să înțelegeți mai bine care sunt cele mai răspândite motive în baza cărora este interzisă discriminarea.

Citiți mai multe despre cele mai frecvente criterii de discriminare:

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023