Dacă o persoană este tratată inegal comparativ cu o altă persoană aflată într-o situație similară din motivul sexului său sau a genului său, un asemenea tratament ar putea reprezenta o discriminare pe criteriu de sex sau de gen.

‘Sexul’ se referă la statutul biologic al persoanei și poate însemna bărbat sau femeie, un grup de bărbați sau femei, băieți sau fete. Sexul persoanei poate să se refere și la identificarea de gen a persoanei, felul în care aceasta se percepe, drept bărbat, femeie sau transsexual. ‘Genul’ se referă la rolurile care sunt atribuite persoanelor într-o societate în baza sexului lor.

exemplu Identitatea de gen poate fi aceeași cu sexul atribuit unei persoane la naștere sau poate fi diferită de acesta. Persoanele transgender au o identitate de gen care diferă de sexul care le-a fost atribuit la naștere.

În Republica Moldova, identitatea de gen a fost menționată în mod expres în Legea privind asigurarea egalității ca una dintre caracteristicile protejate împotriva discriminării în urma modificărilor introduse în februarie 2023.

Există multe stereotipuri de gen în societate. De exemplu, convingerea că o anumită slujbă ar trebui îndeplinită de o femeie pur și simplu din cauza sexului ei sau că femeile sunt în general mai puțin competente decât bărbații în luarea deciziilor deoarece sunt mai emoționale.

Din păcate, stereotipurile de gen duc adesea la discriminarea de gen, atunci când anumite drepturi sunt refuzate cuiva din cauza sexului sau genului său. Mai mult decât atât, există diferite modalități prin care se poate manifesta discriminarea, și acestea nu sunt întotdeauna directe și evidente. Prin urmare, este important să recunoaștem diferite tipuri de discriminare.

Sunt posibile forme specifice de discriminare în baza genului sau sexului persoanei, precum este hărțuirea sexuală, violența sexuală sau violența de gen. Violența sexuală este orice act fizic, vizual sau sexual care este resimțit de către o altă persoană drept o amenințare, intruziune sau atac, ce are drept consecință prejudicierea sau degradarea victimei și privarea acesteia de capacitatea de a controla contactul intim. Violența de gen se referă la un comportament verbal sau de altă natură care include atitudini bazate pe stereotipuri, discriminatorii și lipsite de respect față de celălalt sex.

Discriminarea în context profesional

Discriminarea pe criterii de sex sau gen, în special împotriva femeilor, deseori are loc în domeniul muncii. Spre exemplu, deseori se poate manifesta la angajare, promovare sau la stabilirea salariului. 

exemplu Discriminarea unei femei pe criteriul sexului ar putea avea loc dacă acesteia i s-ar refuza angajarea din motiv că angajatorul crede că ea ar putea rămâne însărcinată, sau dacă acesteia i s-ar plăti un salariu mai mic decât unui angajat bărbat care efectuează aceeași muncă. Discriminarea pe criteriu de sex a unui bărbat ar putea avea loc atunci când doar femeile ar fi acceptate pentru posturi de asistenți sociali, deoarece acestea sunt percepute ca având mai multă empatie. 

Hărțuirea sexuală este și ea o formă de discriminare legată de locul de muncă. În cazurile de hărțuire sexuală, nu întotdeauna victima a primit un salariu mai mic sau i s-a refuzat promovarea. În schimb, aceasta este în situația în care îi este dificil sau imposibil să își îndeplinească munca din cauza unor comentarii inadecvate cu tentă sexuală, sau alt tip de comportament care are loc la muncă.

exemplu Ar putea fi considerate acte de hărțuire sexuală, glumele sexuale inadecvate sau materialele afișate pe un avizier (panou de afișaj) care ar genera un mediu ostil la locul de muncă. Solicitarea unui șef ca subalternii săi să tolereze avansurile sexuale drept condiție pentru a obține sau păstra un job este hărțuire sexuală.

În Republica Moldova, unele garanții de protecție a femeilor împotriva discriminării în contextul dreptului la muncă au fost incluse în Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați. Legea prevede obligații exprese ale angajatorului de a adopta măsuri pentru a asigura accesul egal la angajare, remunerare egală, acomodare rezonabilă pentru femei în perioada de sarcină, post-partum și alăptare. 

În acest Ghid, puteți citi mai multe despre cele mai obișnuite domenii ale vieții în care pot apărea practici discriminatorii. 

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023