Dacă o persoană este tratată inegal comparativ cu o altă persoană aflată într-o situație similară din motivul dizabilității sale, un asemenea tratament ar putea reprezenta o discriminare.

Ce reprezintă discriminarea pe motiv de dizabilitate?

Persoanele cu dizabilități includ persoanele care au deficiențe fizice, mintale, intelectuale sau senzoriale de durată (de exemplu, ca urmare a unei boli curabile sau incurabile) care, în comun cu alte bariere, le pot împiedica pe termen lung la participarea deplină și efectivă în societate la egalitate cu ceilalți.

Interdicția discriminării este încălcată atunci când anumite drepturi sunt refuzate unei persoane, și când aceasta este tratată diferit [mai bine sau mai rău] din cauza dizabilității sale. Mai mult decât atât, există diferite modalități prin care se poate manifesta discriminarea, și acestea nu sunt întotdeauna directe și evidente. Prin urmare, este important să recunoaștem diferite tipuri de discriminare.

Chiar dacă discriminarea pe criteriul de dizabilitate poate avea loc în diverse domenii ale vieții, cel mai adesea, acestea situații sunt legate de relațiile de muncă și accesul la bunuri și servicii.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, persoanele cu dizabilități au dreptul la o protecție specială din partea autorităților statului, fiind prevăzut inclusiv dreptul la tratament specializat, reabilitare, educație și integrare socială.

Domeniul profesional 

Standardele de protecție a drepturilor omului interzic discriminarea în orice aspect profesional, inclusiv la angajare, concediere, remunerare, sarcinile de muncă, promovare, instruire și orice alte clauze sau condiții de angajare.

exemplu Discriminarea pe motive de dizabilitate poate apărea în cazurile în care un angajator refuză un loc de muncă unei persoane în scaun cu rotile sub pretextul că alți angajați nu doresc să vadă pe cineva în scaun cu rotile.

Ar putea exista unele excepții în sfera profesională, unde tratamentul diferențiat pe criteriu de dizabilitate poate fi motivat obiectiv și rezonabil de un scop legitim. 

exemplu Anumite abilități fizice sunt necesare în anumite locuri de muncă, cum ar fi munca pe un șantier și, prin urmare, o astfel de muncă nu ar putea fi îndeplinită de cineva într-un scaun cu rotile.

Există anumite situații în care un angajator are obligația de a asigura o acomodare rezonabilă persoanelor cu dizabilități.

Accesul la bunuri și servicii

Discriminarea bazată pe dizabilitate este interzisă și în domeniul accesului la bunuri și servicii, atât publice, cât și private. Mai mult decât atât, pentru a garanta accesul la servicii publice trebuie să existe o acomodare rezonabilă. Anumite obligații sunt în vigoare și pentru sectorul privat. De exemplu, cerința de acces pentru persoanele cu dizabilități trebuie să fie luată în considerare la construirea de clădiri noi.

Există, totuși, situații în care poate fi motivat obiectiv și rezonabil refuzul anumitor servicii din cauza dizabilității pentru a proteja alte interese legitime precum siguranța publică.

exemplu Discriminarea se poate manifesta atunci când unei persoane nevăzătoare i se interzice intrarea într-o cafenea din cauza percepției că el sau ea poate fi o povară pentru alți clienți. Cu toate acestea, din motive de siguranță publică, este rezonabil să refuzi unei persoane nevăzătoare permisul de conducere.

În acest Ghid, puteți citi mai multe despre cele mai obișnuite domenii ale vieții în care pot apărea practici discriminatorii.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023