Dacă o persoană este tratată inegal comparativ cu o altă persoană aflată într-o situație similară din motivul vârstei, un asemenea tratament ar putea reprezenta o discriminare pe motiv de vârstă.

În acest context, vârsta se referă la a avea o anumită vârstă sau la o anumită categorie de vârstă, a fi tânăr sau înaintat în vârstă.

Interdicția discriminării este încălcată atunci când anumite drepturi sunt refuzate unei persoane, și aceasta este tratată diferit [mai bine sau mai rău] decât alte persoane din cauza vârstei sale. Mai mult decât atât, există diferite modalități prin care se poate manifesta discriminarea, și acestea nu sunt întotdeauna directe și evidente. Prin urmare, este important să recunoaștem diferite tipuri de discriminare.

Discriminarea în context profesional

Discriminarea pe criteriu de vârstă poate avea loc în diverse domenii ale vieții, deși cel mai adesea, aceste situații sunt legate de domeniul profesional. Chiar dacă discriminarea pe criteriu de vârstă este ilegală la orice etapă a relațiilor profesionale, aceasta se poate manifesta oricând, inclusiv la plasarea anunțurilor de angajare, elaborarea fișei postului, interviurile de angajare, angajarea propriu-zisă, salarizare, stabilirea sarcinilor de muncă, evaluarea performanțelor, instruire, promovare, concediere etc.

exemplu Un anunț de angajare care caută chelnerițe tinere și atractive sau descurajează persoanele de peste 50 de ani să candideze pentru un loc de muncă este discriminatoriu. Dacă un angajator nu oferă instruire unui angajat doar pentru că acesta are peste 55 de ani sau pentru că este prea aproape de pensionare, acest lucru poate duce la discriminare.

Cu toate acestea, pot exista excepții în domeniul profesional, acolo unde o diferență de tratament pe criteriu de vârstă poate fi justificată pe motive obiective și rezonabile în raport cu realizarea unui scop legitim. 

Diverse excepții pe criteriul vârstei pot fi aplicate în domeniul bunurilor și serviciilor

exemplu Este o practică comună în politicile publice să se interzică accesul la anumite bunuri și servicii tinerilor care nu au împlinit o anumită vârstă, cel mai adesea 18 ani. De exemplu, în majoritatea țărilor, inclusiv în Republica Moldova, tinerii sub 18 ani nu pot cumpăra băuturi alcoolice sau accesa cluburile de noapte.

În acest Ghid, puteți citi mai multe despre cele mai obișnuite domenii ale vieții în care pot apărea practici discriminatorii.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023