Dacă o persoană este tratată inegal comparativ cu o altă persoană aflată într-o situație similară din motivul orientării sale sexuale, un asemenea tratament ar putea constitui o discriminare.

Ce reprezintă discriminarea pe motiv de orientare sexuală?

Orientarea sexuală reprezintă atracția unei persoane (sexuală sau romantică) față de sexul opus (heterosexual), propriul sex (homosexual – gay sau lesbiană) sau ambele sexe (bisexual). Discriminarea pe motivul orientării sexuale include tratamentul inechitabil al unei persoane pentru că aceasta este homosexuală (gay), lesbiană, bisexuală, transgender sau heterosexuală sau pentru că este percepută ca făcând parte din aceste categorii.

Deși discriminarea pe baza orientării sexuale poate avea loc împotriva oricărei persoane, persoanele LGBTI în special, rămân cele mai vulnerabile la practicile discriminatorii. Acest lucru se datorează faptului că există deja atitudini homofobe și transfobe profund înrădăcinate în multe societăți, adesea combinate cu o lipsă de protecție juridică adecvată împotriva discriminării pe motivul orientării sexuale sau al identității de gen.

Parteneriatele între persoane de același sex (parteneriatele civile, căsătoriile) nu sunt recunoscute juridic în Republica Moldova. În plus, există o absență notabilă a unor reglementări cuprinzătoare referitoare la furnizarea asistenței medicale și asistenței speciale pentru persoanele transgender.

Când poate avea loc o discriminare pe motivul orientării sexuale? 

Interdicția discriminării este încălcată atunci când anumite drepturi sunt refuzate unei persoane și când aceasta este tratată diferit [mai bine sau mai rău] din cauza orientării sale sexuale. Mai mult decât atât, există diferite modalități prin care se poate manifesta discriminarea, și acestea nu sunt întotdeauna directe și evidente. Prin urmare, este important să recunoaștem diferite tipuri de discriminare.

Discriminarea pe motivul orientării sexuale se poate manifesta în multe domenii ale vieții, cum ar fi la angajare, în educație, în privința accesului la bunuri și servicii, locuință, activități desfășurate de autoritățile publice, cum ar fi agențiile de stat, organele judiciare și alte organe de drept.

exemplu Discriminarea în contextul muncii poate avea loc atunci când unei persoane i se refuză un loc de muncă la un interviu de angajare numai din cauza orientării sale sexuale, indiferent că este candidatul cel mai calificat. În contextul serviciilor, este discriminatoriu să refuzi unei persoane heterosexuale intrarea într-un club de noapte gay sau să refuzi închirierea unei locuințe unei persoane din cauza orientării sale sexuale. Discriminarea poate apărea și în situațiile în care o persoană raportează că a fost victima unui incident violent împotriva sa, pe baza orientării sale sexuale, iar poliția refuză să investigheze acest caz sau aspect.

Cu toate acestea, nu trebuie să presupunem imediat, mai ales în contextul angajării, că o persoană a fost tratată diferit doar din cauza orientării sale sexuale. Se cere mai întâi a evalua cu atenție dacă au existat alte motive pentru tratamentul diferit. De exemplu, dacă nu cumva cealaltă persoană era obiectiv mai calificată să ocupe o anumită funcție sau să fie promovată. 

În acest Ghid, puteți citi mai multe despre cele mai obișnuite domenii ale vieții în care pot apărea practici discriminatorii.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023