Protecție socială și prestații sociale

Interzicerea discriminării protejează împotriva oricărei discriminări în furnizarea protecției sociale sau a prestațiilor sociale. Această interdicție se aplică în mod egal prestațiilor sau serviciilor sociale furnizate de stat, municipalitate sau furnizori privați.

important Prestațiile sociale și asistența socială sunt de obicei oferite numai anumitor grupuri de oameni și sunt concepute pentru a menține sau îmbunătăți bunăstarea acelui grup țintă. Protecția socială direcționată persoanelor aparținând unui anumit grup, cum ar fi pensiile care sunt acordate numai persoanelor cu o anumită vârstă sau prestațiile de invaliditate care sunt acordate numai persoanelor cu dizabilități, nu vor fi considerate discriminatorii. Interdicția discriminării interzice tratamentul inegal în cadrul grupului țintă al unui anumit tip de asistență socială.

Domeniul de protecție

Protecția socială și prestațiile sociale includ sprijinul financiar sau material sau alte servicii care ajută oamenii să se bucure cât mai deplin de drepturile lor sociale. Discriminarea este interzisă în furnizarea de prestații sau servicii sociale, indiferent dacă acestea sunt furnizate de stat, de o autoritatea locală sau de entități private.

Discriminarea în legătură cu protecția socială și prestațiile sociale este interzisă în toate aspectele furnizării acestora, inclusiv furnizarea de prestații și servicii sociale, calitatea serviciilor oferite și tratamentul dumneavoastră în timp ce le primiți.

exemplu Unul dintre părinții unei persoane de origine romă se află într-o instituție de asistență socială și aceștia observă că camera lui este mereu murdară și hainele nu sunt curate. Dacă se observă că alți rezidenți care nu sunt romi primesc un tratament mai bun, acest lucru poate indica faptul că părintele acestei persoane ar putea fi discriminat pe motive de origine etnică.

În Republica Moldova, discriminarea pe motiv de sex sau gen, rasă sau origine etnică, religie ori convingere, vârstă, dizabilitate, orientare sexuală sau alte motive este interzisă în mod explicit de prevederile din domeniul protecției sociale. Legislația Republicii Moldova interzice în mod explicit discriminarea persoanelor șomere și a persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Excepții

În unele situații, un tratament diferențiat poate fi permis în ceea ce privește resortisanții țărilor terțe. De exemplu, este posibil ca unele servicii și beneficii să nu fie accesibile acestora. Cu toate acestea, astfel de excepții ar trebui să fie stabilite prin lege, să fie necesare și proporționale și să nu rezulte într-o discriminare pe alte motive, cum ar fi rasa sau originea etnică.

Ce încălcări ale drepturilor omului pot avea loc?

Interdicția discriminării va fi încălcată dacă vi s-a refuzat un anumit tip de asistență socială la care aveți dreptul conform legii numai pentru că aparțineți unui anumit grup etnic, rasial, religios sau dețineți o altă caracteristică care este recunoscută ca motiv interzis.

Într-o astfel de situație, este posibil să fi fost încălcat și dreptul dumneavoastră la securitate socială.

exemplu Refuzarea beneficiilor sociale de către administrația locală unui sirian care a obținut statutul de refugiat poate fi o încălcare a principiului nediscriminării și, în același timp, o încălcare a dreptului la securitate socială.

Cum să vă plângeți

În cazul în care considerați că aveți dreptul la asistență socială sau ajutoare sociale conform legii, dar acestea vi s-au refuzat sau au fost de proastă calitate din motive discriminatorii, mecanismul de depunere a plângerii va depinde de instituția responsabilă. În funcție de instituția care acordă asistența socială sau acordă o prestația socială, puteți depune o plângere la autoritatea competentă și, ulterior, la instanța de judecată în cadrul procedurilor de contencios administrativ. Citiți mai multe despre cum să vă plângeți.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023