Se interzice să fiți discriminat în accesul la o locuință indiferent dacă este furnizată de stat, autoritatea locală sau o entitate privată.

Discriminarea în accesul la locuințele de stat și ale autorităților locale în Republica Moldova este interzisă din orice motiv.

important Furnizorii de locuințe private sunt obligați să respecte interdicția discriminării numai dacă sunt furnizori de servicii și dacă li se aplică legea privind protecția consumatorilor. De exemplu, în cazul în care cineva închiriază case sau apartamente ca afacere.

Discriminarea în asigurarea accesului la locuință poate include cazuri în care un furnizor de servicii refuză să închirieze o casă sau un apartament, face remarci degradante sau jignitoare sau vă oferă condiții diferite în contract, cum ar fi un preț mai mare doar pentru că faceți parte dintr-un grup de persoane cu anumite caracteristici.

exemplu Discriminarea poate apărea atunci când un proprietar refuză să închirieze un apartament unei persoane doar pentru că este de culoare sau aparține unei minorități sexuale, cum ar fi homosexuală.

Cu toate acestea, este permis un tratament diferit în alegerea chiriașilor dacă locuințele sunt furnizate în mod privat și nu ca parte a afacerii.

exemplu Nu va fi considerată discriminare în cazul în care o doamnă în vârstă se simte mai confortabil și dorește să închirieze o cameră în apartamentul ei unei studente.

Legislația Republicii Moldova interzice în mod explicit discriminarea persoanelor pe motiv de sex sau gen, rasă sau origine etnică, dizabilitate, sau alte motive în domeniul accesului la locuințe Cu toate acestea, în circumstanțe particulare, furnizorii de locuințe pot selecta anumite categorii de clienți prin aplicarea excepțiilor fondate pe cerințe esențiale.  

Ce încălcări ale drepturilor omului pot avea loc?

Interzicerea discriminării va fi încălcată dacă vi s-a refuzat accesul la o locuință sau vi se oferă condiții contractuale mai dezavantajoase doar pentru că posedați anumite caracteristici, recunoscute ca motive interzise de discriminare, precum vârsta, religia sau rasa.

Cum să depuneți o plângere

Dacă credeți că ați fost discriminat de către un o entitate privată din domeniul imobiliar, puteți depune o plângere la Consiliul pentru egalitate sau în instanța drept comun.

În cazul în care considerați că ați fost discriminat de către o autoritate publică centrală sau locală responsabilă de accesul la locuințe, puteți depune o plângere prealabilă la autoritatea publică, iar ulterior, la instanța de contencios administrativ

Citiți mai multe despre cum vă puteți plânge.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023