Dacă ați fost discriminat de o entitate privată sau de o persoană fizică, puteți introduce o cauză civilă în fața instanței de drept comun.

Conținutul plângerii

Cererea dumneavoastră ar trebui să conțină:

  • informații care indică faptul de ce credeți că a avut loc discriminarea, inclusiv motivele (cine, ce, când, cum)
  • prevederile legale care au fost încălcate
  • cuantumul despăgubirii solicitate
  • atașați documente relevante care vă fundamentează opinia, dacă există

Procedura și termenele de acțiune

În Republica Moldova, plângerile despre actele de discriminare sunt examinate de instanțele de judecată în conformitate cu Codul de Procedură Civilă și Legea cu privire la asigurarea egalității. O plângere civilă bazată pe prevederile Legii cu privire la asigurarea egalității poate fi formulată în numele victimelor de către sindicate și organizațiile pentru drepturile omului. Acțiunea civilă trebuie depusă în termen de un an de la producerea incidentului sau de la data la care persoana a putut lua cunoștință de acesta.

De asemenea, puteți opta să depuneți o plângere în fața Consiliului pentru egalitate. Vă rugăm totuși să rețineți că termenele pentru a înainta o acțiune în instanță ar putea să fie expirate după epuizarea procedurii în fața Consiliului pentru egalitate. 

exemplu Conform legislației moldovenești, toate cererile în domeniul muncii (cu excepția celor privind plata unor drepturi salariale sau de altă natură) trebuie depuse în termen de trei luni de la incident. Totuși o cerere privind o angajare discriminatorie, condiții de muncă sau remunerare inegală care se bazează pe Legea privind asigurarea egalității poate fi depusă în termen de un an.

Aprecierea instanței de judecată

Instanța va aprecia mai întâi dacă ați fost discriminat. Atunci când examinează cazurile de discriminare, instanța este obligată să transfere sarcina probei către pârât. Aceasta înseamnă că mai întâi este necesar să oferiți instanței probe prima facie că a avut loc o discriminare. Obligația de a furniza aceste dovezi se numește sarcina probei.

În cazul în care instanța consideră că faptele pe care le-ați prezentat dau naștere unei presupuneri rezonabile că o astfel de încălcare a avut loc într-adevăr, va concluziona că ați fost discriminat, cu excepția cazului în care adversarul dumneavoastră (angajatorul sau furnizorul de servicii) vă poate oferi o explicație suficientă pentru modul în care ați fost tratat. Sarcina probei, adică obligația de a dovedi că acțiunile sunt legale și justificate, este apoi transferată pârâtului. Acest lucru va însemna de obicei că trebuie să se demonstreze că modul în care ați fost tratat nu are nicio legătură cu caracteristicile dumneavoastră (sexul, vârsta, rasa, originea etnică, religia sau credința, dizabilitățile etc.) sau că a existat un motiv legitim, obiectiv și rezonabil pentru tratamentul diferențiat.

Consiliul pentru egalitate își poate prezenta concluziile în cadrul procedurilor.

Compensațiile

Instanța poate obliga pârâtul să remedieze situația. Acesta poate fi obligat să înceteze discriminarea, să vă repună în poziția anterioară încălcării sau să vă acorde despăgubiri. Despăgubirea poate include compensații pentru daune materiale (pecuniare) și morale (nemateriale). Cuantumul despăgubirii este stabilit de instanță.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023