Dacă ați fost discriminat printr-un act individual emis de o autoritate publică, plângerea dumneavoastră poate fi soluționată în instanță de judecată, în conformitate cu procedura contenciosului administrativ.

De regulă, înainte de a aduce o cauză de contencios administrativ în instanță, mai întâi trebuie să inițiați o plângere prealabilă către autoritatea publică relevantă, căutând o soluție pentru a remedia situația.  

În cazurile de discriminare de către o autoritate publică, puteți opta și pentru depunerea unei plângeri în fața Consiliului pentru egalitate. Vă rugăm să rețineți însă că termenele de contestare specificate în Codul Administrativ ar putea să fie expirate dacă decideți să contestați în judecată decizia discriminatorie după examinarea plângerii de către Consiliului pentru egalitate.

Plângerea prealabilă

În cadrul procedurilor administrative, înainte de a introduce acțiunea în justiție, trebuie să depuneți inițial o plângere prealabilă la autoritatea publică relevantă, de regulă, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei discriminatorii sau de la data la care trebuia să luați cunoștință cu decizia discriminatorie. În cazul în care autoritatea publică nu emite o decizie administrativă în termenul legal prevăzut, puteți depune cererea prealabilă în termen de un an de la expirarea termenului inițial.

exemplu Dacă în contextul dreptului la pensie ați suferit o discriminare de către o Casă Teritorială de Asigurări Sociale, trebuie să depuneți plângerea la Casa Națională de Asigurări Sociale, autoritatea publică competentă cu autoritate legală pentru a evalua dacă organismul relevant a acționat în mod legal. Autoritatea publică poate dispune anularea deciziei discriminatorii sau/și emite o nouă decizie, precum și dispune plata de despăgubiri.

În cazul în care autoritatea publică respinge plângerea prealabilă, integral sau parțial, trebuie să transmită dosarul administrativ autorității publice superioare. Autoritatea de nivel superior va lua decizia finală cu privire la pretențiile care au fost inițial respinse.

În cazul în care nu sunteți mulțumit de decizia autorității publice relevante, o puteți contesta în cadrul unei proceduri de contencios administrativ în fața instanței în termen de 30 de zile.

Nu este necesară inițierea unei proceduri prealabile pentru a contesta o decizie luată de Consiliul pentru egalitate.

Conținutul plângerii

Cererea dumneavoastră ar trebui să conțină:

  • informații care indică de ce credeți că a avut loc discriminarea (inclusiv motivele) (cine, ce, când, cum);
  • prevederile legale care au fost încălcate;
  • remediul sau suma de bani pe care doriți să o primiți cu titlu de compensație;
  • toate documentele relevante care fundamentează plângerea, dacă există.

Dacă nu aveți acces la documentele sau hotărârile care pot dovedi veridicitatea plângerii dumneavoastră, atât autoritatea ierarhic superioară, cât și instanța au obligația de a investiga în mod independent problema și de a stabili adevărul. Aceasta înseamnă că ei au obligația de a căuta ei înșiși toate probele relevante.

Acțiunea în instanța de judecată

În cadrul procedurilor de contencios administrativ, instanța va evalua dacă ați fost discriminat și va alege remediul adecvat pentru situația dumneavoastră. Aceasta poate obliga o instituție a statului să înceteze discriminarea, să anuleze decizia în cauză, să vă repună în situația anterioară violării și să vă acorde despăgubiri.

Despăgubirea poate include compensații pentru daune materiale (pecuniare) și morale (nemateriale).

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023