Accesul la bunuri și servicii

Bunurile și serviciile trebuie furnizate în mod egal tuturor, fără nicio discriminare. Interdicția discriminării se aplică tuturor furnizorilor de bunuri și servicii, indiferent dacă acestea aparțin statului, autorităților locale sau sunt proprietate privată.

Nu trebuie să vi se refuze bunuri sau servicii doar pentru că aparțineți unei anumite rase, naționalități, religii sau altor caracteristici obiective.

Bunuri și servicii

Bunurile și serviciile includ cumpărarea și vânzarea de bunuri în magazine, piețe și alte puncte de vânzare sau mersul la restaurante, cafenele, baruri, hoteluri și locuri de divertisment, cum ar fi cluburi, cinematografe, teatre sau localuri sportive, cum ar fi săli de sport, piscine etc. De asemenea se includ, accesul la serviciile oferite de bănci, companii de asigurări și alte tipuri de furnizori de servicii.

Domeniul de aplicare

Discriminarea la furnizarea de bunuri și servicii poate include cazuri în care un furnizor de servicii refuză să vândă bunuri sau să furnizeze un serviciu. Discriminarea în acest context poate include, de asemenea, remarci degradante sau jignitoare, oferirea unor clauze contractuale diferite, cum ar fi un preț mai mare doar pentru că aveți o anumită vârstă, rasă sau orientare sexuală sau aveți alte caracteristici obiective care sunt motive interzise de discriminare.

exemplu Un cinematograf nu trebuie să vă interzică intrarea pentru că sunteți într-un scaun cu rotile. Un club nu trebuie să introducă un preț diferit pentru bilet, pe motiv că sunteți bărbat, deoarece va încălca interzicerea discriminării.

Legislația Republicii Moldova interzice în mod explicit discriminarea persoanelor pe motiv de sex sau gen, rasă sau origine etnică, dizabilitate, sau alte motive în domeniul accesului la bunuri și servicii. Cu toate acestea, în circumstanțe particulare, furnizorii de bunuri și servicii pot selecta anumite categorii de clienți prin aplicarea excepțiilor fondate pe exigențe veritabile.  

Ce încălcări ale drepturilor omului pot avea loc?

Interzicerea discriminării va fi încălcată dacă vi s-au refuzat bunuri sau servicii sau le-ați primit de proastă calitate numai pentru că aparțineți unei anumite rase sau naționalități, sau sunteți o persoană cu dizabilități sau aveți alte caracteristici care sunt motive interzise de discriminare

Cum să depuneți o plângere

Dacă credeți că ați fost discriminat de către un furnizor privat de bunuri sau servicii, puteți depune o plângere la Consiliul pentru egalitate sau în instanța de drept comun.

În cazul în care considerați că ați fost discriminat de către un furnizor de bunuri sau servicii public, puteți depune o plângere la autoritatea publică relevantă, iar ulterior, la instanța de contencios administrativ

Citiți mai multe despre cum vă puteți plânge.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023