Dacă celălalt părinte v-a mutat în mod ilegal copilul într-un alt stat, aveți dreptul să solicitați întoarcerea acestuia. Puteți alege tipul de procedură de întoarcere care este cel mai potrivit pentru dvs.

Tipurile de proceduri de întoarcere

Există patru proceduri de întoarcere diferite din care să alegeți dacă copilul dvs. a fost deplasat ilicit într-un alt stat.

important Procedurile de întoarcere descrise în acest Ghid sunt relevante numai dacă ambele state implicate (statul de reședință anterioară a copilului și statul de reședință actuală a acestuia) sunt state membre ale Convenției de la Haga.

Dacă copilul a fost mutat din Moldova în alt stat

Dacă copilul dvs. a fost mutat în mod ilegal din Moldova într-un alt stat, puteți:

  • să vă adresați către autoritatea centrală din Moldova (Ministerul Muncii și Protecției Sociale) pentru a fi remisă o cerere de întoarcere a copilului în Moldova. Ministerul vă va examina cererea și, dacă va constata că copilul dvs. a fost scos din țară ilegal, va întocmi cererea și o va trimite statului în cauză. De asemenea, vă poate oferi consultații dacă pregătiți singur solicitarea.
  • să vă adresați la autoritatea centrală a statului la care copilul dvs. a fost scos din țară ilegal, cu o cerere de întoarcere a copilului în Moldova.
  • să vă adresați unei instanțe de jurisdicție generală (instanța civilă) din Moldova cu cererea de întoarcere a copilului în Moldova. Instanța vă va examina cererea și, în cazul în care va stabili că este întemeiată, va solicita Ministerului Muncii și Protecției Sociale continuarea procedurii de întoarcere și trimiterea cererii respective statului în cauză.
  • să vă adresați la o instanță a statului în care copilul dvs. a fost deplasat ilicit pentru emiterea deciziei de întoarcere a copilului în Moldova. Instanța va decide în mod direct dacă copilul dvs. ar trebui întors în statul de reședință anterioară, acesta fiind Moldova.

Dacă copilul a fost scos din alt stat în Moldova

Dacă copilul dvs. a fost scos ilegal dintr-un alt stat în Moldova, puteți:

  • să vă adresați autorității centrale a statului în care a fost reședința anterioară a copilului, pentru a pregăti o cerere de întoarcere a copilului în acest stat
  • să solicitați la o instanță de jurisdicție generală (instanță civilă) din Republica Moldova o decizie de întoarcere a copilului în statul de reședință anterioară. Instanța va decide în mod direct dacă copilul dvs. ar trebui întors în statul de reședință anterioară
  • solicitați unei instanțe din statul în care a fost reședința anterioară a copilului depunerea unei cereri de întoarcere a copilului în acest stat

Puteți solicita informații mai detaliate despre procedurile specifice de la autoritatea centrală din statul în care depuneți cererea (în Moldova această autoritate este Ministerul Muncii și Protecției Sociale). Dacă doriți să vă adresați instanțelor moldovenești, puteți găsi informații despre procedurile în cazul deplasării ilicite a unui copil din Moldova în alt stat și din alt stat în Moldova în Codul de Procedură Civilă. Dacă ați început cu o cerere la autoritatea centrală (competentă), dar această procedură s-a dovedit a fi nereușită, puteți continua printr-o cerere la instanță. Citiți mai multe despre procedura de întoarcere în instanță.

notă Deși procedura de întoarcere ar trebui gestionată cât mai repede posibil, ar trebui să țineți cont de faptul că durata acesteia poate fi influențată de diverse circumstanțe, inclusiv dacă copilul a fost mutat într-un stat membru UE sau dintr-un stat membru al UE și durata de timp pe care copilul a petrecut-o în statul de reședință actuală.

Termenul limită

Pentru a proteja interesul superior al copilului, procedura de întoarcere ar trebui efectuată fără întârziere, indiferent dacă este în fața autorităților centrale sau a instanței. Autoritățile și instanțele naționale trebuie să ia o decizie în termen de șase săptămâni de la data începerii procedurii.

exemplu O decizie finală care este luată la șase luni după ce ați depus o cerere, poate duce la o încălcare a dreptului dvs. la viață de familie, cu excepția cazului în care autoritatea sau instanța are motive întemeiate pentru întârziere. Aceste motive ar putea fi propriile acțiuni de întârziere a procedurii, starea medicală a copilului, dificultăți obiective în localizarea copilului etc.

Rezultatul procedurilor de întoarcere

Dacă o cerere de întoarcere a copilului dvs. a fost depusă la autoritatea centrală a statului în care locuiește în prezent, autoritățile competente din acel stat vor stabili locul unde se află copilul, vor încerca să negocieze o întoarcere voluntară a copilului etc.

Dacă întoarcerea voluntară a unui copil nu este posibilă, instanța statului în care copilul a fost scos va decide direct dacă copilul dvs. trebuie întors în statul de reședință anterioară. Citiți mai multe despre procedura judiciară de întoarcere.

Citiți mai multe despre cum să vă plângeți și să vă apărați drepturile și interesele în cadrul procedurilor de întoarcere a unui copil.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023