Deplasarea copilului într-un alt stat

După un divorț sau o separare, dvs. sau partenerul dvs. ați putea dori să vă mutați în alt stat împreună cu copilul dvs. Într-o altă situație, celălalt părinte ar putea să fie mutat deja în alt stat împreună cu copilul dvs.

Mutarea într-un alt stat cu un copil

Oportunitatea ca un părinte și un copil să se bucure de compania celuilalt este un element fundamental al vieții de familie. Dorința și oportunitatea lor de a trăi împreună și de a contacta unul cu celălalt în mod regulat este protejată de dreptul fundamental al omului la viață de familie. Acest drept ar fi încălcat dacă celălalt părinte ți-ar strămuta copilul într-un alt stat în mod necorespunzător (ilegal).

Dacă doriți să vă mutați în alt stat împreună cu copilul dvs., trebuie să aveți fie drepturi parentale separate asupra copilului, fie trebuie să obțineți permisiunea celuilalt părinte. În caz contrar, mutarea copilului într-un alt stat va fi considerată o deplasare ilegală (cunoscută și ca răpire de copil). În acest caz, celălalt părinte poate solicita întoarcerea copilului.

Deplasarea ilicită a unui copil într-un alt stat

Dacă aveți drepturi părintești separate sau partajate asupra copilului dvs., iar celălalt părinte l-a mutat într-un alt stat fără permisiunea dvs., aveți dreptul de a solicita întoarcerea copilului dvs. în statul reședinței anterioare. Citiți mai multe despre ce este o deplasare ilicită a unui copil din țară și cum să vă apărați drepturile într-o astfel de situație.

Despre această secțiune

În această secțiune, puteți afla despre cerințele legale pentru mutarea într-un alt stat împreună cu copilul dvs. și despre cum să vă protejați drepturile părintești în cazul în care celălalt părinte v-a mutat în mod ilegal copilul într-un alt stat.

important Cerințele descrise în această secțiune nu vor fi aplicabile dacă copilul dvs. a împlinit vârsta de 16 ani sau dacă copilul dvs. a fost strămutat în altă țară de către o altă persoană (nu este un părinte sau tutore legal). În acest caz, trebuie să contactați poliția sau alte autorități competente ale statului, cum ar fi Ministerul Justiției sau Procuratura. De asemenea, această secțiune nu se aplică pentru cazul când efectuați cu copilul o vizită de scurtă durată într-un alt stat, cum ar fi dacă călătoriți în străinătate.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023