Dacă celălalt părinte și-a mutat copilul într-un alt stat în mod definitiv, fără a avea drepturi părintești separate, o hotărâre judecătorească de stabilire a reședinței copilului în străinătate sau fără permisiunea dvs., o astfel de acțiune este considerată a fi deplasarea ilicită a copilului din țară.

Ce este deplasarea ilicită a copilului din țară?

Dacă sunt îndeplinite toate următoarele criterii, mutarea unui copil într-un alt stat va fi considerată necorespunzătoare (ilegală), cunoscută și sub denumirea de răpire a copilului:

  • copilul este mai mic de 16 ani
  • părintele care susține că copilul a fost mutat ilegal și-a exercitat efectiv drepturile părintești înainte ca copilul să fie scos din țară

exemplu Exercitarea drepturilor părintești înseamnă implicarea părintelui în îngrijirea și supravegherea copilului, cum ar fi luarea de decizii cu privire la viața de zi cu zi a copilului, contribuția la întreținerea copilului etc. Citiți mai multe despre drepturile părintești.

Simpla călătorie pe termen scurt în străinătate cu un copil nu este considerată o mutare nelegală. Scoaterea unui copil din țară înseamnă că respectivul părinte intenționează să se mute în alt stat și să rămână acolo permanent alături de copil.

exemplu Deplasarea unui copil va fi considerată ilicită, dacă un părinte care exercită drepturile părintești împreună cu celălalt părinte a primit permisiunea de a duce copilul într-o călătorie scurtă în străinătate, dar nu-l întoarce niciodată acasă (în statul inițial de reședință).

Procedura de întoarcere

În cazul în care celălalt părinte a mutat în mod ilegal copilul dvs. într-un alt stat, aveți dreptul de a solicita ca copilul să fie întors în statul de reședință anterioară (statul în care locuia copilul până la scoaterea lui din țară). Citiți mai multe despre cum să solicitați întoarcerea copilului.

Resurse

Ultima actualizare 25/10/2023