Negocierea cu celălalt părinte

Înainte de a depune o cerere oficială de întoarcere către instituțiile statului, ar trebui să încercați mai întâi să rezolvați problema printr-o comunicare pașnică cu celălalt părinte și să-i cereți să întoarcă copilul în mod voluntar. Este în interesul superior al copilului să evitați procedurile formale de întoarcere, potențial lungi și devastatoare, care vă pot afecta negativ copilul și pot prelungi perioada de separare.

Consiliere și mediere

Vă puteți adresa instituțiilor competente (în Moldova: autoritatea tutelară locală și Ministerul Muncii și Protecției Sociale) pentru consiliere și mediere în vederea soluționării litigiului. Instituțiile competente ar trebui, de asemenea, să ofere părintelui, care a scos ilegal copilul, dreptul de a-l întoarce voluntar.

Întoarcere voluntară după depunerea cererii

În cazul în care, după cererea dvs., Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova a depus o cerere oficială de întoarcere a copilului la autoritatea centrală a statului în care își are reședința actuală, autoritatea va lua mai întâi măsurile necesare pentru a asigura întoarcerea voluntară a copilului. În cazul în care întoarcerea voluntară a copilului nu va fi posibilă, acest litigiu va fi soluționat în continuare de o instanță din statul de reședință actuală a copilului dvs.

Citiți mai multe despre cum să solicitați returnarea unui copil și despre procedura de returnare în instanță.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023