În cazul în care celălalt părinte a scos în mod ilegal copilul dvs. într-un alt stat, aveți dreptul să solicitați întoarcerea copilului în statul reședinței anterioare. Vă rugăm să rețineți că procedurile de întoarcere a copilului după scoaterea lui ilegală în altă țară variază de la un stat la altul.

Care sunt procedurile în diferite state?

Procedurile de întoarcere a copiilor după mutarea ilegală într-o altă țară variază de la un stat la altul. Este important să înțelegeți mai întâi tipul și procedura care se aplică în situația în care copilul dvs. a fost scos din țară.

Statele membre la Convenția de la Haga

Convenția privind aspectele civile ale răpirii internaționale de copii (Convenția de la Haga) este un acord internațional care stabilește principiile de bază și procedurile întoarcerii unui copil care a fost scos (răpit) în mod ilegal. Se poate aplica numai dacă ambele state – statul anterior și actualul de reședință al copilului – sunt membre ale acestei convenții. Puteți verifica care state sunt membre ale Convenției de la Haga pe site-ul oficial al tratatului sau consultând autoritățile competente ale statului (în Moldova: Ministerul Muncii și Protecției Sociale sau Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene). Aproape toate statele europene sunt membre ale Convenției de la Haga.

Alte state

Dacă un copil a fost dus într-un stat care nu este membru al Convenției de la Haga, posibilitatea și procedura de întoarcere a acestuia vor depinde de legislația statului respectiv. Într-un astfel de caz, puteți consulta autoritățile competente ale țării respective, de exemplu, Ministerul Justiției, și puteți solicita ajutor consular prin intermediul ambasadelor. Dacă copilul dvs. a fost scos ilegal din Moldova, puteți contacta și Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova. Ministerul ar trebui să vă informeze despre cooperarea reciprocă dintre Republica Moldova și statul în care a fost dus copilul dvs., în ceea ce privește chestiunile de întoarcere a copilului.

notă Poate fi dificil să navighezi prin aceste proceduri în diferite state, deoarece pot exista reguli diferite și, de asemenea, poate fi greu de înțeles care procedură este cea mai potrivită în cazul dvs. Prin urmare, vă sfătuim să solicitați asistența sau consultarea unui avocat sau a unei autorități competente (în Moldova: Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova).

Procedura de întoarcere

Dacă celălalt părinte a scos ilegal copilul dvs. într-un alt stat, aveți dreptul de a solicita întoarcerea copilului în statul în care a fost reședința anterioară (statul în care copilul trăia până a fi mutat). Citiți mai multe despre cum să cereți întoarcerea copilului.

important Procedurile de solicitare a întoarcerii  unui copil descrise în acest Ghid sunt relevante numai dacă statele implicate (statul în care copilul a locuit anterior și statul în care copilul a fost îndepărtat) sunt state membre ale Convenției de la Haga.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023