Întreruperea sarcinii

Aveți dreptul de a decide în mod liber dacă păstrați sau întrerupeți sarcina. Această alegere face parte din dreptul fundamental al omului la viață privată.

Întreruperea sarcinii și viața privată

Dreptul dumneavoastră la viață privată și de familie include dreptul la alegerea liberă dacă doriți să deveniți părinte. Aveți dreptul de a decide în mod liber cu privire la întreruperea unei sarcini (avort) sau sterilizare dacă nu doriți să dați naștere sau să concepeți un copil.

exemplu S-ar putea să doriți să întrerupeți o sarcină rezultată din viol.

Citiți mai multe despre alegerea de a deveni părinte sau nu.

Citiți mai multe despre sarcină și nașterea copilului.

important Sarcina și întreruperea sarcinii nu se referă exclusiv la propria ta viață privată, deoarece viața ta privată este strâns legată de viața și sănătatea fătului în curs de dezvoltare.

Informații și acces la o procedură de avort

A fi informat în mod corespunzător și în timp util despre procedura de avort, riscurile și impactul acesteia asupra sănătății dvs., precum și accesul și disponibilitatea tratamentului medical necesar este, de asemenea, parte a dreptului fundamental al omului la sănătate.

Posibilitatea de a face un avort este limitată în timp, prin urmare, factorul timp este de o importanță critică. Testele medicale necesare trebuie efectuate în timp util, astfel încât să puteți decide dacă vă întrerupeți sarcina fără întârziere. După primirea rezultatelor testelor necesare, procedura de avort trebuie efectuată, dacă doriți, imediat.

exemplu Accesul la informații relevante privind sănătatea mamei și a fătului nu trebuie amânat, mai ales dacă aceste informații indică o malformație a fătului și pot fi decisive în alegerea continuării sarcinii.

exemplu Procedura de avort trebuie efectuată fără întârziere, pentru a limita și a preveni deteriorarea sănătății mamei care poate fi cauzată de un avort întârziat.

Citiți mai multe despre accesul la informații despre sănătatea reproductivă și accesul la îngrijirea sănătății reproductive.

Procedura de avort

Pot exista diferite motive pentru a decide asupra unui avort. Este posibil să nu doriți să deveniți părinte la un anumit moment sau să aveți un copil cu o anumită persoană. Indicațiile medicale negative pentru dvs. sau pentru sănătatea fătului sau o sarcină cauzată de viol pot fi motive de întrerupere. Înainte de o procedură de avort, vi se va cere să completați o declarație prin care să confirmați că ați luat o decizie informată în acest sens.

În Moldova nu există interdicții privind întreruperea sarcinii. Cu toate acestea, dreptul dvs. de a decide întreruperea unei sarcini are anumite restricții, cum ar fi perioada de timp pentru efectuarea procedurii, care sunt stabilite în Ordinul Ministerului Sănătății privind întreruperea voluntară a cursului sarcinii în condiții de siguranță, precum și Legea ocrotirii sănătății.

exemplu Un avort poate fi efectuat doar până în a 12-a săptămână de sarcină. În cazul indicațiilor medicale sau sociale, sarcina poate fi întreruptă până în a 21-a săptămână de sarcină.

Sarcina unei minore și avortul

Deși aveți dreptul de a decide în mod liber cu privire la menținerea sau întreruperea unei sarcini, interesele și circumstanțele părinților dvs. sau ale tutorelui legal sunt, de asemenea, implicate în această decizie. Astfel, dacă ai vârsta sub 16 ani, medicul trebuie să-ți informeze părinții sau tutorele legal despre faptul că ești însărcinată și un avort poate fi efectuat numai cu acordul a cel puțin unuia dintre părinții tăi sau al tutorelui tău legal.

Dacă este imposibil să obțineți consimțământul tutorelui dvs. legal și dacă aceste servicii medicale sunt obligatorii pentru a vă salva viața și sănătatea, este suficient consimțământul dvs. voluntar. În această situație, decizia se adoptă în mod consultativ de către prestatorul de servicii, în interesul minorului, în conformitate cu actele normative ale Ministerului Sănătății.

Ce drepturi ale omului pot fi violate?

Este posibil să fie încălcat dreptul la sănătate dacă vi se refuză o procedură de avort, chiar dacă au fost îndeplinite cerințele legale. Acest lucru poate duce, de asemenea, la o încălcare a dreptului la viață privată, deoarece aspectele sănătății dvs. reproductive sunt strâns legate de viața privată.

Dacă vi s-a refuzat accesul la informații despre sănătatea dvs. și a bebelușului așteptat sau nu ați fost informată corect și corespunzător în timp util, este posibil să vă fi afectat negativ viața privată și, astfel, să fi dus la încălcarea dreptului la viață privată. Este posibil să fi fost încălcat și dreptul dvs. la viață privată dacă trebuie să vă întrerupeți sarcina din cauza neglijenței medicale a medicilor.

exemplu Dreptul dvs. la viață privată poate fi încălcat dacă ați decis să vă întrerupeți sarcina doar din cauza unor informații contradictorii și/sau înșelătoare despre o boală genetică a fătului.

exemplu Dreptul dvs. la viață privată s-ar putea să fi fost încălcat dacă un medic a efectuat asupra dvs. un act medical destinat unei alte persoane din cauza unei încurcături la spital și ca urmare a acestei erori, ați fost obligat să faceți avort, în ciuda stării bune determinate anterior a dvs. și a sănătății bebelușului așteptat.

Dacă o procedură de avort este refuzată doar pentru că aparțineți unui grup cu anumite caracteristici asociate cu rasa, originea, credințele religioase, apartenența politică, orientarea sexuală sau alte motive similare, aceasta poate încălca interdicția discriminării și tratamentului inegal.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023