Sarcina și nașterea copilului

Aveți dreptul de a accesa și de a primi asistența medicală necesară în timpul sarcinii, nașterii copilului și în perioada postnatală. Această asistență ar trebui să fie oferită gratuit în Moldova.

Alegerea de a deveni părinte

Aveți dreptul de a alege liber dacă vreți să deveniți părinte sau nu. Dacă ați făcut deja această alegere și sunteți însărcinată, acest drept include și alegerea împrejurărilor în care doriți să nașteți.

Citiți mai multe despre accesul la informații despre sănătatea reproductivă și accesul la ocrotirea sănătății reproductive.

important Maternitatea surogat nu este reglementată și nu este permisă în Moldova, deși înregistrarea nașterii unui copil născut în străinătate în acest fel este prevăzută de lege.

Asistență medicală și finanțare de stat

În Moldova, statul oferă asistență medicală finanțată integral în timpul sarcinii și nașterii, care acoperă orice tratament necesar:

  • pentru mamă și făt în timpul sarcinii
  • pentru mamă și copil în timpul travaliului într-o instituție medicală (dar nu acasă)
  • pentru mamă și bebeluș în perioada postnatală

Aveți dreptul de a accesa și de a primi asistență medicală gratuită în timpul nașterii copilului numai la instituțiile medicale. Cu toate acestea, legea moldovenească nu prevede asistență medicală gratuită în timpul nașterii la domiciliu. Prin urmare, dacă nu doriți să nașteți într-o unitate medicală, cum ar fi un spital, nu puteți solicita furnizarea de servicii medicale gratuite.

Întreruperea sarcinii

Aveți dreptul de a decide dacă doriți să vă întrerupeți sarcina, indiferent de motivele pe care le puteți avea pentru o astfel de decizie. Cu toate acestea, această alegere poate fi restricționată de anumite limite de timp, în funcție de circumstanțele dvs.

Citiți mai multe despre întreruperea sarcinii.

Ce drepturi ale omului pot fi violate?

Dacă nu ați avut acces la asistența medicală de care aveați nevoie și la care aveați dreptul în timpul nașterii, este posibil să fi fost încălcat dreptul dvs. la sănătate. Acesta va fi și cazul în care asistența medicală nu a fost acordată în timp util și calitativ. În situații extreme, lipsa unei îngrijiri medicale adecvate poate duce la încălcarea dreptului la viață.

Deoarece aspectele sănătății dvs. reproductive sunt strâns legate de viața dvs. privată, acest lucru poate duce, de asemenea, la o încălcare a dreptului la viață privată.

Dacă asistența medicală la nașterea copilului a fost refuzată doar pentru că aparțineți unui grup cu anumite caracteristici asociate cu rasa, originea, credințele religioase, apartenența politică, orientarea sexuală sau alte motive similare, aceasta poate încălca interdicția discriminării și tratamentului inegal.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023