Drepturile reproductive

Aveți dreptul să vă mențineți sănătatea reproductivă și sexuală la cel mai înalt standard posibil și să luați orice decizii legate de aceasta în mod liber. Drepturile dumneavoastră reproductive fac parte din dreptul la sănătate și dreptul la viață privată, ca drepturi fundamentale ale omului.

Ce este sănătatea reproductivă și sexuală?

În Republica Moldova, Legea privind sănătatea reproducerii definește sănătatea reproducerii ca o stare de bunăstare fizică, mentală și socială privind toate aspectele legate de sistemul reproductiv la toate etapele ciclului de viață uman. Aceeași lege definește sănătatea sexuală ca fiind bunăstarea fizică, emoțională, mentală și socială legată de sexualitatea umană, constând nu numai în absența unei boli, disfuncții sau infirmități. Sănătatea sexuală presupune o abordare pozitivă și se bazează pe respectul sexualității și al relației sexuale, precum și pe posibilitatea de a avea experiențe sexuale sigure, fără constrângere, discriminare și violență. Pentru a vă proteja sănătatea reproductivă și sexuală și orice decizii luate în acest domeniu, drepturile de reproducere includ accesul la informații despre sănătatea reproductivă și sexuală și accesul la îngrijirea sănătății sexuale și reproductive conform prevederilor legale.

Ce sunt drepturile reproductive?

Drepturile de reproducere cuprind următoarele aspecte:

  • dreptul dvs. de a fi informat cu privire la starea sănătății dvs. sexuale și reproductive
  • dreptul dvs. de a lua orice decizii legate de sănătatea dvs. reproductivă și sexuală în mod liber
  • dreptul dvs. de a accesa și de a primi în mod egal îngrijirea necesară a sănătății reproductive și sexuale, inclusiv asistență medicală în timpul sarcinii și nașterii copilului, precum și la întreruperea sarcinii și la sterilizare
  • dreptul dvs. la reproducere artificială
  • dreptul dvs. de a vă dona sperma sau ovulul
  • dreptul dvs. la protecția datelor medicale

Restricțiile asupra drepturilor reproductive interferează cu dreptul omului la viață privată și/sau dreptul omului la sănătate, dar o astfel de ingerință nu va duce întotdeauna la o încălcare a acestor drepturi.

Drepturile reproductive și drepturile omului

Sănătatea reproductivă și sexuală, precum și orice decizii pe care doriți să le luați în acest sens, sunt strâns legate de viața privată. Dreptul de a lua decizii cu privire la corpul și sănătatea dvs. este un aspect al autonomiei dvs. personale sau integrității fizice. Respectul pentru viața privată include și dreptul de a stabili și de a dezvolta relații cu ceilalți, în special în domeniul emoțional și sexual. Acest lucru poate fi legat mai departe de dreptul dvs. de a alege dacă să deveniți sau nu părinte.

Despre această secțiune

În această secțiune, puteți afla despre diferite aspecte ale drepturilor omului legate de sănătatea dumneavoastră reproductivă și sexuală și despre tipul de protecție garantat de drepturile de reproducere.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023