Alegerea de a nu deveni părinte

Dreptul dvs. la viață privată și de familie include dreptul la alegerea liberă dacă doriți să deveniți părinte. Aveți dreptul de a decide cu privire la sterilizare sau întreruperea unei sarcini (avort) dacă nu doriți să concepeți sau să dați naștere unui copil.

Citiți mai multe despre alegerea de a deveni sau nu părinte.

Informații și acces la o procedură de sterilizare

A fi informat în mod corespunzător în timp util despre procedura de sterilizare, riscurile și impactul acesteia asupra sănătății dvs., precum și accesul și disponibilitatea tratamentului medical necesar, face, de asemenea, parte din dreptul la sănătate ca drept fundamental al omului. Citiți mai multe despre accesul la informații despre sănătatea reproductivă și accesul la îngrijirea sănătății reproductive.

Procedura de sterilizare

Sterilizarea este contracepția chirurgicală a unei femei sau a unui bărbat care împiedică irevocabil procrearea. Poate fi efectuată cu acordul scris al pacientului dacă acesta are cel puțin 18 ani. Între timp, având în vedere faptul că aceasta este o procedură medicală ireversibilă, unele țări au experiența unor restricții de salvgardare stabilite, de exemplu, o vârstă minimă mai mare a pacientului, necesitatea unui aviz al unui consiliu de medici sau indicații medicale specifice. În Moldova, deși nu există astfel de restricții speciale, Protocoalele clinice standardizate relevante în vigoare impun ca pacientul să beneficieze de o consiliere deosebit de atentă, pentru a se asigura că persoana respectivă ia o decizie în cunoștință de cauză, fără nicio presiune și nu va regreta ulterior decizia luată.

Ce drepturi ale omului pot fi violate?

Dacă vi se refuză opțiunea de sterilizare chiar dacă au fost îndeplinite cerințele legale, este posibil să fi fost încălcat dreptul la sănătate. Deoarece aspectele sănătății tale reproductive sunt strâns legate de viața ta privată, este posibil ca acest lucru să fi condus și la încălcarea dreptului la viață privată.

Sterilizarea fără consimțământul dvs., ca urmare a neglijenței medicale, vă poate încălca dreptul la viață privată.

exemplu O procedură de sterilizare efectuată fără consimțământul dvs. în timpul unei operații cezariene sau a unui avort, este o încălcare a dreptului dvs. la viață privată.

Dacă o procedură de sterilizare este refuzată doar pentru că aparțineți unui grup asociat cu anumite caracteristici precum rasa, originea, credințele religioase, apartenența politică, orientarea sexuală sau alte motive similare, aceasta poate încălca interdicția discriminării și a tratamentului inegal.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023