Reproducerea artificială

Aveți dreptul de a concepe un copil în mod artificial, dacă este foarte dificil sau imposibil să concepeți un copil în mod natural. Acest drept este protejat de dreptul fundamental al omului la viață privată și de familie.

Reproducerea artificială și viața privată

Reproducerea artificială este fuziunea artificială asistată medical a spermei și ovulului (gameților) unui donator, sau a părinților genetici, dacă este foarte dificil sau imposibil să concepeți un copil în mod natural. Procedura de reproducere artificială în Moldova va fi finanțată de stat dacă îndepliniți anumite cerințe. Reproducerea artificială este reglementată de Legea privind sănătatea reproducerii. Reproducerea artificială este reglementată și de Legea cu privire la ocrotirea sănătății reproductive și planificarea familială, precum și Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Dreptul dvs. de a concepe un copil prin procesul de reproducere artificială este protejat de dreptul fundamental al omului la viață privată și de familie. Cu toate acestea, lucrul cu gameții umani este legat de anumite aspecte legale și etice, prin urmare exercitarea acestui drept poate fi supusă anumitor condiții și restricții. Nu aveți dreptul de a solicita o anumită metodă de reproducere artificială care nu este aprobată de stat.

Condiții și restricții

Procedura de reproducere artificială în Moldova poate fi efectuată pe baza unei cereri de către un cuplu heterosexual sau o femeie. Puteți solicita procedura de reproducere artificială într-o instituție medicală la alegerea dvs.

Există, de asemenea, anumite restricții de natură etică, de exemplu, procedura de reproducere artificială nu poate fi utilizată pentru clonarea umană. Selectarea genului unui copil nu este, de asemenea, permisă, cu excepția cazului în care un copil de un anumit sex ar putea moșteni o boală genetică. Puteți citi mai multe despre restricții în Legea privind sănătatea reproducerii.

De asemenea, maternitatea surogat nu este reglementată și, prin urmare, nu este permisă în Moldova, deși înregistrarea nașterii unui copil născut în acest fel în străinătate este prevăzută de lege.

Acordul

Vi se va cere să încheiați un acord specific cu o instituție medicală pentru a fi supus unei proceduri de reproducere artificială. Acordul va reglementa diferite aspecte ale procedurii, de exemplu, metoda particulară de reproducere artificială și protecția datelor dvs.

Finanțarea de stat

Statul finanțează procedura de reproducere artificială în Moldova dacă îndepliniți anumite cerințe:

  • procedura efectuată de instituția medicală este prevăzută de lege
  • viitoarea mamă nu are vârsta mai mare de 45 de ani dacă este fertilizată in vitro cu propriile oocite, în timp ce pentru oocitele donate nu are vârsta mai mare de 50 de ani
  • aveți o poliță de asigurare medicală valabilă

Dacă nu îndepliniți aceste cerințe, statul nu vă va finanța procedura de reproducere artificială. În mod similar, nu puteți solicita o anumită metodă de reproducere artificială care nu este aprobată de stat.

Anonimatul

Informațiile despre un caz specific de reproducere artificială și donarea de gameți sunt secrete dacă donarea este anonimă. Dacă ați folosit gameți donați pentru reproducere artificială, identitatea dvs. nu poate fi dezvăluită donatorului. În același mod, nu veți putea afla nicio informație despre donatorul de gameți, or, identitatea acestuia nu poate fi dezvăluită dacă donația este anonimă.

[important] Atât Legea privind ocrotirea sănătății reproductive și planificarea familială, cât și Legea privind sănătatea reproducerii interzic în mod explicit orice cerere de determinare a paternității (maternității) unui donator în legătură cu un copil născut ca urmare a reproducerii artificiale, dacă donația a fost anonimă.

Protejarea datelor

Datele dumneavoastră personale vor fi incluse și păstrate de către instituția medicală pe care ați ales-o. Aceste informații nu sunt disponibile public.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023