Discriminarea poate lua forma unui comportament nedorit – hărțuire.

Hărțuirea reprezintă un comportament sau conduită nedorită care încalcă demnitatea unei persoane sau creează pentru aceasta un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator. Hărțuirea sexuală este un comportament sau conduită fizică, verbală sau non-verbală nedorită de natură sexuală.

Dacă un anumit tip de conduită reprezintă hărțuire, acest fapt nu este determinat de intenția făptuitorului, ci de efectul pe care îl are asupra victimei.

Conduita care ar putea constitui hărțuire poate lua forme diferite, cum ar fi conduita fizică nedorită, glumele jignitoare, insultele personale, remarcile nedorite despre aspectul unei persoane, originea etnică sau statutul civil, izolare de către alți colegi, afișarea unor materiale jignitoare, explicite din punct de vedere sexual sau bullying.

exemplu A spune glume insultătoare despre persoane de o anumită origine etnică la locul de muncă poate constitui hărțuire. Trimiterea unor mesaje explicite despre preferințele sexuale ale unui coleg poate constitui hărțuire sexuală.

Comentariile negative despre calitatea muncii cuiva, fără referire la caracteristicile personale ale cuiva, nu constituie hărțuire.

exemplu Mesajele la poșta electronică legată de muncă ce conțin remarci negative despre obiceiurile de lucru ale cuiva, dacă sunt scrise într-un mod neutru și se referă la performanța reală, nu încalcă interdicția hărțuirii.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023