Drepturile părintești includ dreptul și obligația de a avea grijă de copilul dvs. și de proprietatea acestuia, precum și de a-l reprezenta. Drepturile dvs. părintești sunt protejate de dreptul fundamental la viață de familie.

Conținutul drepturilor părintești

În calitate de părinte, vă exercitați drepturile părintești asupra copilului dvs. până când el/ea împlinește vârsta majoratului. Principalele drepturi și obligații legate de drepturile părintești în Moldova sunt stabilite în Codul Familiei.

Îngrijire

Îngrijirea unui copil cuprinde aspecte precum asigurarea întreținerii, inclusiv contribuția financiară la nevoile zilnice ale copilului, îngrijirea sănătății, creșterea și educația. Îndeplinirea acestor angajamente este indispensabilă pentru dezvoltarea mentală și fizică completă a copilului.

Supraveghere

Trebuie să asigurați siguranța copilului dvs. și, pe cât posibil, să-l protejați de potențialul pericol din partea altor persoane.

Stabilirea locului de reședință

Aveți dreptul de a alege locul de reședință al copilului dvs., care include alegerea privind:

  • locul geografic de reședință, și anume, țara și orașul/localitatea anume și
  • locuința concretă

Exercitarea în comun și separat a drepturilor părintești

Părinții își pot exercita drepturile în comun sau individual. Drepturile părintești pot fi exercitate individual dacă exercitarea separată a drepturilor părintești este convenită de părinți sau stabilită de o instanță. Un părinte își exercită, de asemenea, drepturile părintești separat, dacă celălalt părinte a fost complet privat de drepturile părintești. Citiți mai multe despre diferitele tipuri de drepturi părintești.

Încetarea drepturilor părintești

Drepturile părintești încetează la moartea copilului sau a părintelui, la adopția copilului sau la decăderea din drepturile părintești. Un copil poate fi, de asemenea, luat în îngrijire socială cu sau fără decăderea din drepturile părintești.

Citiți mai multe despre luarea copilului fără decădere din drepturile părintești și decăderea din drepturile părintești.

Durata procesului de luare a deciziilor și de executare

Respectarea efectivă a vieții de familie presupune ca luarea copilului fără decădere din  drepturile părintești, decăderea din drepturile părintești, restrângerea acestora și orice dispute legate de acestea să fie decise cât mai curând posibil. Autoritățile de stat ar trebui să conducă procedurile parentale cu o atenție sporită și să nu provoace întârzieri nejustificate.

Dacă vi s-au acordat drepturi separate asupra copilului dvs., punerea în aplicare a acestei decizii cât mai curând posibil este în interesul dvs. O procedură de executare îndelungă poate încălca dreptul dvs. la viață privată și de familie. De asemenea, se poate cere ca celuilalt părinte să i se aplice sancțiuni efective prevăzute de Codul Contravențional și Codul Penal dacă acesta nu se supune hotărârii instanței de judecată. Citiți mai multe despre procedura de executare în Codul de Executare.

Ce drepturi ale omului pot fi violate?

Luarea unui copil fără decăderea de drepturile părintești poate încălca dreptul la viața de familie. Executarea cu întârziere a unei hotărâri favorabile pentru tine cu privire la  încredințarea separată sau la anularea restricțiilor asupra drepturilor părintești, poate, de asemenea, să încalce dreptul la viața de familie și dreptul la un proces echitabil.

Dacă copilul dvs. este luat fără a decădere de drepturi părintești sau sunteți decăzut de drepturile părintești numai din cauza orientării dvs. sexuale, vârstei, conștiinței religioase, apartenenței politice, originii naționale sau etnice sau din alte motive similare, aceasta poate încălca interdicția împotriva discriminării.

Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere pentru a vă apăra drepturile.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023