Tipurile de drepturi părintești

Părinții pot exercita drepturile părintești asupra copilului în comun sau, în anumite cazuri, individual. Exercitarea separată a drepturilor părintești înseamnă că doar un părinte are dreptul de a exercita drepturile părintești asupra copilului.

Exercitarea în comun a drepturilor părintești

Părinții exercită în comun drepturile părintești asupra copilului atât timp cât nu au convenit asupra exercitării separate a drepturilor părintești sau aceasta nu a fost stabilită de o instanță.

Luarea deciziilor cu privire la problemele referitoare la copil și punerea în aplicare a acestor decizii este, prin urmare, realizată în comun de ambii părinți. Aceasta înseamnă că trebuie obținut consimțământul celuilalt părinte pentru luarea deciziilor referitoare la chestiuni semnificative din viața copilului.

exemplu Ambii părinți trebuie să cadă de comun acord cu privire la locul de reședință al copilului.

Exercitarea separată a drepturilor părintești

Părinții pot conveni asupra exercitării separate de către unul dintre părinți a drepturilor părintești asupra copilului. În cazul în care părinții nu pot ajunge la un comun acord în privința drepturilor părintești, acestea pot fi stabilite și de o instanță de judecată. Exercitarea separată a drepturilor părintești este exercitată de către un părinte și în cazul în care celălalt părinte a fost decăzut din drepturile părintești.

exemplu Dacă un copil locuiește în străinătate cu un părinte, iar distanța și comunicarea limitată dintre părinți complică exercitarea în comun a drepturilor părintești, părinții pot conveni sau solicita instanței să stabilească locul de reședință al copilului cu un singur părinte.

important Exercitarea separată a drepturilor părintești nu înseamnă, totuși, că celălalt părinte este privat de toate aspectele drepturilor părintești asupra copilului său. Într-o măsură limitată, acesta poate exercita în continuare autoritatea părintească și este obligat să întrețină copilul financiar.

Dezacorduri și principiul interesului superior al copilului

Neînțelegerile dintre părinți cu privire la drepturile părintești pot fi soluționate de către autoritatea tutelară și/sau instanța de judecată. Pot fi stabilite drepturi părintești separate, și alte probleme legate de drepturile părintești pot fi, de asemenea, decise de instanța de jurisdicție generală (instanță civilă).

important Toate litigiile privind drepturile părintești trebuie să fie decise, ținând cont de interesul superior al copilului.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023