Contribuția la întreținerea copilului este una dintre obligațiile care decurg din drepturile părintești.

Contribuție la întreținere

În calitate de părinte, aveți obligația de a sprijini financiar nevoile zilnice ale copilului dvs., de exemplu, hrană, îngrijire medicală și educație. Aveți obligația de a contribui la întreținerea copilului chiar dacă celălalt părinte exercită separat drepturile părintești sau dacă drepturile părintești v-au fost retrase în totalitate.

Dacă celălalt părinte nu contribuie voluntar la întreținerea copilului dvs., puteți solicita ca pensia de întreținere să fie încasată printr-o hotărâre judecătorească. Ca regulă generală, instanța ar dispune încasarea pensiei de întreținere a copilului calculată în cote din venitul total al părintelui, astfel cum este stabilit de Codul Familiei. În plus, mărimea cotei obligației lunare de întreținere financiară a copilului poate fi mărită sau redusă de către instanță, având în vedere starea materială și familială a părinților copilului, alte circumstanțe importante. În unele situații, instanța poate stabili o sumă fixă a cheltuielilor lunare de întreținere a copilului care urmează să fie plătite, precum și să decidă aplicarea unei metode mixte de calcul (în cote și sumă fixă).

Citiți mai multe despre cum să pregătiți și să depuneți o cerere în instanță conform Codului de Procedură Civilă.

Susținerea statului

Casa Națională de Asigurări Sociale oferă o anumită întreținere pentru un copil prin diferite tipuri de plăți, conform prevederilor Legii privind prestațiile sociale pentru copii și Hotărârii Guvernului privind îndemnizațiile adresate familiilor cu copii.

Citiți mai multe despre plățile sociale de stat pentru copii la care aveți dreptul și despre cum să depuneți o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale, în conformitate cu Legea privind prestațiile sociale de stat pentru copii și Hotărârea Guvernului privind îndemnizațiile adresate familiilor cu copii.

Durata luării deciziilor și procesul de executare

Protecția eficientă a vieții de familie necesită ca aspectele legate de întreținerea copilului să fie determinate cât mai curând posibil. Procedurile privind întreținerea copiilor nu ar trebui să fie amânate neîntemeiat de către instituțiile statului.

Dacă instanța a hotărât ca celălalt părinte să contribuie la întreținerea copilului, este în interesul dvs. și a copilului dvs. ca această hotărâre să fie executată cât mai curând posibil. O procedură de executare întârziată poate încălca dreptul dvs. la un proces echitabil și poate afecta negativ interesele copilului. Folosirea de sancțiuni efective împotriva celuilalt părinte poate fi solicitată dacă acesta nu respectă decizia judiciară. Citiți mai multe despre procedura de executare în Codul de Executare.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023