Luarea copilului fără decăderea din drepturile părintești

Luarea unui copil fără decăderea din drepturile părintești este o măsură gravă care interferează cu dreptul dvs. la viața de familie. Luarea unui copil în asistență socială fără decăderea din drepturile părintești este legală numai dacă este permisă de lege și este făcută pentru a proteja anumite interese legitime.

Condițiile

Copilul dvs. poate fi luat fără decăderea din drepturile părintești, la cererea autorității tutelare locale ce va fi depusă în instanță de judecată, numai în anumite condiții. Aceste condiții sunt prevăzute în Codul Familiei. Luarea unui copil în grija statului fără decăderea din drepturile părintești trebuie efectuată în mod legal, altfel acest lucru vă va încălca dreptul la viața de familie.

exemplu Dacă există motive serioase pentru care nu este posibil să aveți grijă de un copil sau motive serioase să se considere  că copilul suferă de violență sau că sănătatea sau viața lui este pusă în pericol în alt mod ca urmare a faptului că el este în grija dvs., atunci luarea copilul în grija statului de la dvs. poate fi decisă ca măsură de urgență de către autoritatea tutelare locale cu notificarea Procurorului în decurs de 24 de ore. Apoi, autoritatea tutelară va depune o cerere în instanță în termen de 3 zile pentru a solicita luarea copilului fără decăderea din drepturile părintești sau cu solicitarea decăderii de drepturile părintești.

Consecințele

Celălalt părinte poate fi desemnat să îngrijească copilul în timp ce copilul a fost luat de la dvs. Dacă acest lucru nu este posibil sau copilul urmează a fi luat de la ambii părinți fără decăderea din drepturile părintești, autoritatea tutelară locală va decide să scoată copilul din familie.

Schimbarea circumstanțelor și restabilirea

Puteți solicita instanței de judecată să reexamineze situația și să anuleze restricțiile impuse drepturilor dvs. părintești dacă s-au schimbat circumstanțele și motivele pentru care a fost luată această decizie. Instanța poate decide să vă înapoieze copilul dacă acest lucru nu contravine intereselor acestuia.

Citiți mai multe despre diferitele aspecte care ar trebui evaluate atunci când se ia o decizie cu privire la restabilirea drepturilor părintești și înapoierea copilului într-o familie.

Decăderea

O măsură mai severă care interferează cu drepturile cuiva ca părinte este decăderea din drepturile părintești – o decizie judecătorească care depinde în principal de atitudinea și acțiunile părintelui. Autoritatea tutelară locală poate depune o cerere la instanța de jurisdicție generală (instanță civilă) pentru decăderea din drepturile părintești.

Citiți mai multe despre decăderea din drepturile părintești.

Ce drepturi ale omului pot fi încălcate?

Luarea ilegală a unui copil în grija statului fără decăderea din drepturile părintești poate încălca dreptul dvs. la viață de familie. Executarea tardivă a unei hotărâri care anulează această măsură ilegală poate încălca și dreptul dvs. la viață de familie și la un proces echitabil.

Dacă un aspect obiectiv al personalității părintelui, de exemplu, apartenența la o anumită religie, rasă sau orientarea sexuală, este factorul decisiv pentru luarea unui copil fără decăderea din drepturile părintești, aceasta poate încălca interdicția discriminării și a  tratamentului inegal.

Citiți mai multe despre criteriile de apreciere dacă copilul dvs. a fost luat în mod legal fără decăderea din drepturile dvs. părintești.

Citiți mai multe despre cum să vă plângeți pentru a vă apăra drepturile.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023