Puteți fi pedepsit numai cu sancțiunile prevăzute de lege. Legea trebuie să precizeze în mod clar sancțiunea particulară care poate fi impusă pentru o anumită abatere.

În conformitate cu legislația moldovenească, există mai multe tipuri de sancțiuni disciplinare, cum ar fi avertismentul, suspendarea drepturilor dumneavoastră la întrevederi (vizite) sau la colete etc. Cele mai drastice sancțiuni sunt izolarea disciplinară și transferarea la un regim de detenție mai strict. Citiți mai multe despre izolarea disciplinară.

Sancțiunile interzise

Anumite restricții și măsuri nu trebuie niciodată folosite ca pedepse. Acestea includ:

  • pedeapsa corporală
  • constrângerile fizice
  • privarea de mâncare
  • detenția solitară excesiv de lungă
  • plasarea într-o celulă cu condiții inadecvate de trai 

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Interdicția tratamentului inuman sau degradant

Aplicarea necorespunzătoare a unei sancțiuni disciplinare, cum ar fi izolarea, poate duce la încălcarea dreptului dumneavoastră de a nu fi tratat într-un mod inuman ori degradant sau chiar la tortură. Citiți mai multe despre izolarea disciplinară.

Viața privată și de familie

Aplicarea ilegală a măsurilor disciplinare, cum ar fi interzicerea corespondenței și a întrevederilor, vă poate încălca, de asemenea, dreptul la viață privată și de familie.

exemplu Dacă vi se interzice să vă vedeți copilul timp de câteva luni sau să scrieți soțului ori soției, cel mai probabil vă va încălca dreptul la o viață de familie.  

Cum să depuneți plângere

Dacă considerați că șeful penitenciarului a aplicat o măsură disciplinară ilegală, ar trebui să faceți plângere la judecătorul de instrucție. Pentru mai multe informații, citiți secțiunea despre Procedurile disciplinare.

Citiți mai multe despre:

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023