Plasarea în izolare disciplinară este una dintre cele mai drastice sancțiuni disciplinare din penitenciar. Prin urmare, procedura și condițiile, inclusiv abaterea pentru care poate fi aplicată, trebuie să fie clar precizate în lege. Deși nu este în întregime interzisă în temeiul drepturilor omului, folosirea izolării ca pedeapsă este descurajată, chiar dacă este impusă pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

Temeiuri

Puteți fi plasat în izolare numai pentru o abatere foarte gravă sau repetată a obligațiilor și interdicțiilor deținutului prevăzute de lege, actele subordinate legii și regulamentul de ordine interioară al penitenciarului.

Durata și procedura

Potrivit legislației moldovenești, puteți fi condamnat la maximum 20 de zile în izolare disciplinară (pentru unele categorii de deținuți se prevăd termene mai scurte). Durata plasamentului dumneavoastră în izolare disciplinară nu poate fi prelungită automat. Un termen suplimentar de izolare poate fi impus numai dacă:

  1. ați mai comis o încălcare a regulilor penitenciare; și
  2. a fost întreprins un proces disciplinar adecvat cu privire la acea abatere.

Procedura de impunere a izolării trebuie urmată foarte strict. Citiți mai multe despre procedurile disciplinare.

Garanții

Înainte de a fi plasat în izolare disciplinară, trebuie să fiți examinat de un medic pentru a verifica dacă starea ta de sănătate vă permite să fiți plasat în izolare. Întrucât izolarea poate provoca o suferință fizică și psihică suplimentară, monitorizarea stării dumneavoastră, inclusiv a sănătății dumneavoastră fizice și mintale, trebuie să fie mai atentă. 

Conform legislației moldovenești, femeile însărcinate și mamele cu copii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi plasate în izolare disciplinară.

Restricțiile și condițiile în izolare disciplinară

Comunicarea dumneavoastră cu prietenii și familia este restricționată în timp ce vă aflați în izolare disciplinară. Cu toate acestea, trebuie să aveți voie să vă contactați avocatul și instituțiile statului. De asemenea, trebuie să vi se permită să luați cu dumneavoastră următoarele obiecte personale: două schimburi de lenjerie intimă, prosop, săpun, pastă de dinți și periuță de dinți, publicații periodice, scrisori și telegrame. 

Standardele minime generale referitoare la condițiile fizice din celulă, cerințele de igienă și hrană trebuie respectate și în izolare disciplinară. Citiți mai multe despre condițiile respective.

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Dreptul la un proces echitabil

Plasarea dumneavoastră în izolare disciplinară este comparabilă, prin gravitatea ei, cu o privare de libertate. Prin urmare, trebuie să beneficiați de garanțiile dreptului la un proces echitabil în cadrul procedurilor disciplinare care implică izolare. În funcție de natura încălcării, nerespectarea procedurii de aplicare a izolării disciplinare poate duce la violarea dreptului dumneavoastră la un proces echitabil. 

exemplu Dacă sunteți plasat în izolare pentru un timp de 15 zile fără posibilitatea de a vă apăra și de a vă prezenta argumentele, dreptul dumneavoastră la un proces echitabil va fi încălcat.

Viața privată și de familie

Plasarea nejustificată în izolare vă poate încălca și dreptul la viață privată și de familie. 

exemplu Dacă ați fost împiedicat să vă întâlniți cu membrii familiei sau să le scrieți prietenilor dumneavoastră ca urmare a plasării ilegale în izolare disciplinară, aceasta vă poate încălca dreptul la viață de familie sau viață privată.

Interzicerea tratamentului inuman sau degradant

Dacă plasarea în izolare v-a cauzat suferințe psihice sau fizice severe, aceasta poate duce la încălcarea dreptului dumneavoastră de a nu fi tratat într-un mod inuman sau degradant. Cu toate acestea, pentru ca acesta să fie considerat tratament inuman sau degradant ori chiar tortură, efectul izolării asupra stării dumneavoastră fizice și psihice trebuie să fie suficient de sever. Citiți mai multe despre cum să evaluați dacă drepturile dumneavoastră au fost încălcate.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023