Puteți fi pedepsit dacă ați încălcat obligațiile și interdicțiile deținutului prevăzute de lege, actele subordinate legii și regulamentul de ordine interioară al penitenciarului. Aceste pedepse se numesc sancțiuni disciplinare.

Pot fi aplicate doar sancțiunile disciplinare care sunt permise legal. Legea trebuie să precizeze clar tipul de pedeapsă care poate fi aplicată pentru o anumită încălcare. În Moldova există mai multe tipuri de sancțiuni disciplinare – de la avertisment până la transferarea la un regim de detenție mai strict. 

Regulile privind procedurile disciplinare și sancțiunile sunt stabilite în Codul de Executare și Statutul executării pedepsei de către condamnați.

O decizie scrisă

Potrivit legislației moldovenești, șeful penitenciarului poate aplica o pedeapsă disciplinară printr-o decizie scrisă. Această decizie, emisă în scris, trebuie să includă o descriere a încălcării (abaterea disciplinară), să se refere la explicațiile dumneavoastră și motivele pentru care a fost aplicată o anumită sancțiune disciplinară concretă. 

Atunci când șeful penitenciarului ia o astfel de decizie, el/ea trebuie să ia în considerare opinia și explicațiile dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important dacă pedeapsa potențială este plasarea în izolare disciplinară. Rețineți că dreptul de a fi audiat înseamnă că trebuie să vă puteți exprima opinia, dar nu necesită ca șeful penitenciarului să fie de acord cu opinia dumneavoastră. 

Plângerea împotriva deciziei

Decizia șefului penitenciarului se poate contesta cu plângere la judecătorul de instrucție în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicare. Decizia judecătorului de instrucție poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel competentă.

Procedura de contestare este prevăzută în Codul de Executare și în Codul de Procedură Penală.

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Dreptul la viață privată și de familie

În funcție de tipul de pedeapsă aplicată, încălcările grave ale procedurii disciplinare vă pot viola dreptul la viață privată și de familie.

exemplu Dacă șeful penitenciarului v-a împiedicat să vă întâlniți cu membrii familiei cu titlu de pedeapsă disciplinară, dar o astfel de decizie nu a fost emisă în scris, acest lucru vă poate încălca dreptul la viață de familie. 

Dreptul la un proces echitabil

Plasarea dumneavoastră în izolare disciplinară este comparabilă, în gravitatea ei, cu o privare de libertate. Prin urmare, urmează să beneficiați de garanțiile dreptului la un proces echitabil în cadrul procedurilor disciplinare care implică izolare.

exemplu Dacă sunteți plasat în izolare pentru 15 zile, fără posibilitatea de a vă exprima opinia în timpul procesului de luare a deciziei de sancționare, este posibil să fi fost încălcat dreptul dumneavoastră la un proces echitabil.

Citiți mai multe despre dreptul la un proces echitabil.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023