Ce poate face Ombudsmanul pentru dumneavoastră ?

Avocatul Poporului poate :

1. Examina o potențială încălcare a drepturilor omului și elabora recomandări 

În urma examinării, Avocatul Poporului va adopta un aviz referitor la faptul dacă a avut loc sau nu o violare a drepturilor dumneavoastră. Vă rugăm să notați că Avocatul Poporului nu poate anula sau modifica deciziile instanțelor judecătorești sau ale autorităților publice.

Dacă Avocatul Poporului concluzionează că drepturile dumneavoastră au fost încălcate, el va transmite o notificare autorității a cărei decizie, acțiune sau inacțiune, în opinia sa au violat drepturile și libertățile omului, conținând recomandări cu privire la măsurile ce ar trebui să fie luate pentru repunerea dumneavoastră imediată în drepturi.  Această notificare va conține recomandări referitor la acțiunile ce trebuie întreprinse pentru restabilirea drepturilor dumneavoastră fără întârziere. Autorul încălcării va trebui să-l informeze în scris pe Avocatul Poporului despre măsurile luate pentru a implementa recomandările sale și a îmbunătăți situația în termen de 30 de zile. Dacă Avocatul Poporului nu este de acord cu acțiunile întreprinse, el ar putea să se adreseze la organul superior pentru ca acesta să întreprindă măsurile adecvate pentru implementarea recomandărilor și/sau să informeze publicul.

Avizul Avocatul Poporului vă poate ajuta de asemenea să vă apărați cauza în fața instanței judecătorești sau a instituției care vă examinează plângerea. Mai mult decât atât, dacă drepturile dumneavoastră au fost încălcate, Avocatul Poporului poate intenta o acțiune în judecată pentru a vă apăra interesele. Totuși, sunt cazuri rare, mai ales atunci când este vorba despre violări sistemice, masive sau grave ale drepturilor omului. Avocatul Poporului poate interveni pentru a-și prezenta concluziile în instanță în vederea apărării drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor.

2. Ajuta la prevenirea unor încălcări viitoare de același tip împotriva dumneavoastră sau a altor persoane

Dacă investigația Avocatului Poporului arată că există o problemă în lege sau în practica autorităților publice, el poate propune modificarea lor pentru a preveni unele încălcări viitoare.

În acest sens, Ombudsmanul înaintează autorităților și/sau persoanelor aflate în funcții cheie propuneri și recomandări privind restabilirea drepturilor persoanelor în privința cărora s-a constatat o încălcare a drepturilor și libertăților omului. De asemenea, în scopul prevenirii încălcărilor drepturilor omului, Avocatul Poporului poate contribui la soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor dintre autoritățile publice și alte persoane și poate propune modificări ale legislației în domeniul drepturilor și libertăților omului.

3. Să vă ajute să înțelegeți drepturile dumneavoastră fundamentale ale omului și să vă explice cum să le apărați mai eficient

Dacă nu sunteți sigur că drepturile dumneavoastră fundamentale ale omului au fost încălcate, sau dacă Avocatul Poporului poate examina cauza dumneavoastră, puteți să vă programați la o audiență, sau să transmiteți întrebarea dumneavoastră prin email la adresa secretariat@ombudsman.md, să apelați numărul de telefon fix +373 (022) 23-48-00 sau mobil +373-60-002-657, înainte de a depune o plângere. Pe lângă Oficiul Avocatului Poporului din Chișinău, există alte 4 reprezentanțe regionale: în Bălți, Cahul, Comrat și Varnița.  Datele lor de contact pot fi găsite pe pagina dedicată de pe site-ul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului (Ombudsmanul) vă poate ajuta cu diverse întrebări legate de drepturile omului, dar rețineți că el nu poate acționa ca un avocat al dumneavoastră, nu poate oferi asistență juridică gratuită nelimitată și nu este obligat să vă reprezinte în instanță.

Avocatul Poporului nu poate : 

Avocatul Poporului poate să îndeplinească doar acele sarcini care sunt indicate în Legea cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul). Prin urmare, Avocatul  Poporului nu poate:

  • anula sau modifica hotărârile instanțelor judecătorești sau ale instituțiilor statului
  • examina probele din cauzele examinate de instanța judecătorească
  • pedepsi funcționarii de stat sau persoanele fizice
  • acorda despăgubiri pentru o încălcare a drepturilor omului
  • oferi consiliere juridică care nu are legătură cu drepturile dumneavoastră fundamentale ale omului
  • scrie cereri în instanță sau în alte instituții ale statului sau scrie alte acte juridice pentru dumneavoastră
  • să vă reprezinte la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau în fața altui organism internațional

Resurse

Ultima actualizare 16/12/2023