Plângerile referitoare la calitatea îngrijirilor medicale

În cazul în care considerați că un profesionist medical sau o instituție medicală nu v-a acordat îngrijiri medicale adecvate sau de calitate adecvată sau a acționat cu neglijență, puteți depune o cerere la Agenția Națională de Sănătate Publică. În anumite situații, puteți depune și o cerere la Poliție sau la Procuratură și le puteți solicita pornirea urmăririi penale.

Procedura contravențională

În cazul în care un medic sau o instituție medicală nu v-a acordat îngrijiri medicale adecvate sau de calitate adecvată sau a acționat cu neglijență, puteți iniția procedurile contravenționale prin depunerea unei cereri la Agenția Națională de Sănătate Publică. În cererea dvs., ar trebui să descrieți în detaliu situația de care vă plângeți, inclusiv ceea ce profesionistul medical sau instituția medicală a făcut sau nu a făcut. De asemenea, trebuie să descrieți modul în care aceste acțiuni sau omisiuni v-au afectat sănătatea reproductivă.

După primirea cererii dvs., Agenția de Sănătate Publică va decide dacă va începe procedura contravențională. Dacă se ia o decizie de a nu iniția aceste proceduri, veți primi un răspuns scris la cererea dvs. În cazul în care Agenția Națională de Sănătate Publică decide că trebuie să efectueze o anchetă mai amănunțită, va începe procedura contravențională, vă va contacta și vă va informa cu privire la dreptul dvs. de a fi recunoscut ca victimă în cauză.

Procedura penală

Dacă un medic în mod ilegal nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiunile profesionale sau le-a îndeplinit cu neglijență, iar astfel de infracțiune a avut ca rezultat vătămarea corporală gravă sau v-a infectat cu HIV, puteți solicita pornirea urmăririi penale conform prevederilor  Codului de Procedură Penală.

Severitatea vătămării corporale este determinată de o serie de criterii, cum ar fi pericolul lor pentru viață, pierderea anatomică a unui organ sau a funcției acestuia, durata tulburării de sănătate în timp, procentul de capacitate generală de muncă redusă etc. Puteți găsi descrierea tipurilor de vătămări corporale care sunt considerate grave în Regulamentul privind aprecierea medico-legală a gravității vătămării integrității corporale sau sănătății. Într-o astfel de situație, puteți solicita pornirea urmăririi penale prin depunerea unei cereri la Poliție. În cererea dvs. ar trebui să descrieți situația în detaliu, inclusiv ceea ce a făcut sau nu a făcut medicul specialist și să explicați tipul de prejudiciu care a fost cauzat sănătății dvs.

exemplu Dacă omisiunea sau neglijența unui medic a determinat întreruperea sarcinii dvs., aceasta va fi considerată o vătămare corporală gravă și puteți solicita pornirea urmăririi penale.

După primirea cererii dvs., ofițerul de urmărire penală poate decide să înceapă urmărirea penală și, într-o astfel de situație, vă va contacta și vă va informa cu privire la dreptul dumneavoastră de a fi recunoscut ca parte vătămată în cauză. De asemenea, veți fi informat despre posibilitatea de a solicita despăgubiri pentru orice daune materiale, sau despăgubiri pentru vătămarea corporală și dauna morală suferită.

notă De asemenea, puteți depune o cerere la Agenția Națională de Sănătate Publică. În cazul în care, în urma cercetărilor amănunțite, Agenția Națională de Sănătate Publică bănuiește că s-ar fi putut săvârși aceste infracțiuni, trebuie să înainteze materialele cazului la poliție în vederea pornirii urmăririi penale.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023