Procedurile în instanță pot fi deosebit de intimidante pentru un copil. Există, prin urmare, cerințe specifice pentru a trata un copil în timpul procedurilor judiciare. Aceste cerințe ajută la asigurarea respectării interesului superior al copilului în fiecare caz individual.

Inițierea procedurilor judiciare

Un copil nu poate iniția proceduri judiciare sau nu poate participa în mod independent la aceste proceduri înainte de a împlini vârsta majoratului. Acestea sunt efectuate de reprezentantul legal al copilului, de obicei un părinte sau un tutore legal. Pot exista, totuși, situații excepționale, în care legea permite unui copil să depună o cerere în fața unei instanțe și să participe la proceduri independent de reprezentanții lui legali.

exemplu Un copil care a împlinit vârsta de 16 ani își poate exercita personal drepturile procesuale și își poate îndeplini singur obligațiile procedurale în instanță în cazul emancipării sale sau după încheierea unei căsătorii.

De asemenea, în cazul unui copil între 14 și 18 ani care a realizat personal anumite acte de procedură, instanța poate acorda un termen pentru încuviințarea acestora de către reprezentantul legal al minorului, în caz contrar ele sunt anulate.

Dreptul de a fi audiat în fața unei instanțe

Un copil are dreptul de a fi audiat în fața tuturor tipurilor de instanțe în cazurile care îi afectează interesele. Acest lucru este valabil și pentru acele cazuri care nu au fost inițiate de către copil sau reprezentantul său legal. Instanța va lua în considerare și va evalua interesul superior al copilului în fiecare caz individual. Citiți mai multe despre dreptul de a fi ascultat.

Ședințele închise

Audierile în instanța de judecată sunt de obicei publice pentru a se asigura că instanțele lucrează în mod deschis și că deciziile lor sunt disponibile pentru controlul public. Ședințele de judecată pot fi totuși închise pentru a proteja interesele legitime, cum ar fi interesele unui copil.

În Moldova, ședințele de judecată sunt întotdeauna închise în cauzele privind stabilirea paternității, deplasarea ilicită a copilului din țară, precum și cazurile cu privire la adopție. Instanța poate decide, de asemenea, să organizeze o ședință închisă din proprie inițiativă sau la cererea unui părinte/tutore legal, dacă este necesar pentru a proteja interesele copilului. 

exemplu Instanța ar decide să țină o ședință închisă dacă copilul care a săvârșit o infracțiune sau o contravenție nu a împlinit încă vârsta de 18 ani sau dacă victima este minoră.

Citiți mai multe despre publicitate și ședințele închise ca excepție în procedurile administrative, civile, penale și contravenționale.

Procedurile urgente

Cazurile judiciare care afectează drepturile și interesele copilului ar trebui să fie decise într-un termen cât mai scurt posibil și să aibă prioritate în acest sens față de alte cazuri. Acest lucru este valabil și pentru executarea rapidă a măsurilor dispuse de instanță.

exemplu O hotărâre legată de exercitarea dreptului de acces parental ar trebui adoptată și executată cât mai repede posibil, deoarece separarea îndelungată poate avea consecințe iremediabile pentru relația părinte-copil. Procedurile penale împotriva unui minor ar trebui, de asemenea, să aibă prioritate în comparație cu cazurile în care acuzatul este adult.

Citiți mai multe despre durata procedurilor în procedurile administrative, civile, penale și contravenționale.

Audierea martorilor minori

Există cerințe specifice pentru audierea unui copil ca martor în instanță. Instanța poate decide ca copilul să fie audiat în prezența reprezentantului său (părinte sau tutore legal) sau a altor persoane menționate în mod special de lege, cum ar fi un specialist în drepturile copilului, un psiholog sau un profesor.

exemplu Instanța poate decide că prezența unui reprezentant al copilului sau a specialistului este necesară atunci când se consideră vârsta fragedă și/sau vulnerabilitatea copilului.

Dacă este necesar, anumitor persoane care sunt prezente la ședința de judecată li se poate cere să părăsească sala de judecată în timpul examinării copilului, dacă acest lucru ar ajuta la o investigare obiectivă a faptelor cauzei.

Citiți mai multe despre audierea martorilor minori în instanță în Codul de Procedură Civilă și în Codul Administrativ.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023