Toate instanțele ar trebui să funcționeze în mod deschis și public, astfel încât deciziile lor să fie disponibile pentru controlul public.

Aceasta înseamnă că instanța nu ar trebui să țină ședințe secrete sau să adopte hotărâri în secret, asigurându-se că activitatea sa rămâne deschisă și accesibilă publicului.

Dreptul la o audiere publică

Dreptul dumneavoastră la o audiere publică implică:

1. Dreptul de a fi desfășurată o ședință publică orală

Dreptul la o ședință orală se aplică în general procedurilor judiciare. Cerința de a ține o ședință publică este aplicabilă atât primei instanțe, cât și curții de apel. Este valabilă și în cauzele în care, potrivit legii, ar trebui examinate în procedură scrisă, însă la cererea unei părți sau din oficiu, instanța decide să țină o ședință orală. Citiți mai multe despre audierile orale și despre cazurile în care legea permite de a nu fi organizate.

2. Dreptul la pronunțarea publică a hotărârii

Hotărârile trebuie să fie disponibile publicului în toate cazurile. Pronunțarea publică a unei hotărâri nu înseamnă că fiecare hotărâre trebuie anunțată într-o sală de judecată cu membri ai publicului prezenți. De asemenea, o hotărâre va fi considerată pronunțată public dacă este disponibilă publicului, de exemplu, prin publicare pe un site web special.

În funcție de circumstanțele cazului, anumite părți ale hotărârii, cum ar fi datele personale ale martorilor protejați sau alte informații confidențiale, ar putea fi ascunse. Instanțele nu pot secretiza întreaga hotărâre. Declarația de vinovăție sau de nevinovăție și sentința trebuie să fie întotdeauna făcute publice.

Excepțiile

Ședințele orale din procesul dumneavoastră trebuie să fie în general publice, ceea ce înseamnă că membrii publicului și presa au voie să fie prezenți în sala de judecată. Cu toate acestea, li se poate refuza accesul la ședință pentru o parte a procesului sau în anumite sesiuni, dacă există motive speciale pentru aceasta. 

În conformitate cu Codul Contravențional, în cazul în care persoana acuzată de contravenție este minoră, cazul trebuie de obicei examinat în ședință închisă (adică fără ca membri ai publicului să fie prezenți).

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024