Drepturile economice, sociale și culturale

Aflați mai multe despre cele mai importante drepturi economice, sociale și culturale:

Hrana și apa

Dreptul la hrană și apă înseamnă că Statul trebuie să organizeze economia sa astfel încât, apa și hrana să fie accesibile în toată țara și să fie sigure pentru consum. Acest drept nu înseamnă însă că Statul trebuie să furnizeze oricui apă și hrană gratis.

exemplu Statul trebuie să adopte reglementări pentru companiile din domeniul alimentației cu privire la modul de stocare și comercializare a produselor, pentru ca acestea să nu fie contaminate și periculoase pentru sănătatea dumneavoastră.

Sănătatea 

Dreptul la sănătate înseamnă că Statul trebuie să facă tot ce este posibil pentru a asigura un sistem de protecție a sănătății care este eficient și accesibil. Nu înseamnă că vom fi cu toții sănătoși și că statele ar trebui să garanteze acest lucru. Suntem născuți diferiți și cu nevoi diferite. De asemenea, nu înseamnă că statele trebuie să furnizeze toate serviciile de sănătate gratuit.

Este totuși important ca niciunei persoane să nu-i fie limitat accesul la servicii de îngrijire a sănătății dintr-un motiv discriminatoriu. În mod ideal, Statul ar trebui să garanteze că și cei cu mai puține resurse pot accesa serviciile medicale de care au nevoie. În orice caz, Statul ar trebui să reglementeze ca serviciile medicale, fie ele publice sau private, sunt calitative.

Educația 

Dreptul la educație însemnă că Statul trebuie să asigure un mediu în care poate fi creat un sistem educațional calitativ și eficient, accesibil tuturor. Nu înseamnă că tot învățământul trebuie să fie gratuit. În Republica Moldova, învățământul primar și secundar (clasele 1-9) este obligatoriu și gratuit. Învățământul public liceal (clasele 10-12) este gratuit, dar nu este obligatoriu.

Statul trebuie să asigure că învățământul privat este disponibil pentru cei care și-l permit. Statul trebuie de asemenea să facă tot ce este posibil pentru a asigura caracterul multilateral al programului de învățământ și orientarea sa spre dezvoltarea plenară a personalității umane. Educația trebuie să fie accesibilă cât mai multor oameni, inclusiv persoanelor cu dizabilități și celor cu nevoi speciale.

Munca

Dreptul la muncă înseamnă că sunteți liber să munciți și că aveți posibilitatea de a căuta un loc de muncă la alegerea dumneavoastră. Nu înseamnă că Statul trebuie să vă găsească un loc de muncă sau să vă asigure salariul pe care îl doriți. De asemenea, acest drept înseamnă că Statul trebuie să pună în aplicare norme de sănătate și securitate a muncii în toate domeniile, salarii decente pentru munca efectuată și dreptul salariaților de se organiza în sindicate. Statul trebuie de asemenea să facă totul posibil pentru a reduce șomajul.

Locuința

Dreptul la o locuință înseamnă că Statul trebuie să se asigure că puteți obține o locuință adecvată. Trebuie să se întreprindă tot posibilul ca să fiți în stare să închiriați sau să cumpărați o locuință la un preț accesibil, ca această locuință să fie menținută în concordanță cu standardele de securitate și sănătate și că nu veți putea fi evacuat ilegal. Însă nu înseamnă că Statul trebuie să vă furnizeze o locuință gratuită.

Ultima actualizare 17/11/2023