Comunicarea cu instituțiile de stat sau internaționale

Ar trebui să puteți comunica din închisoare cu instanțele de judecată, organele de stat și instituțiile internaționale pentru a afla despre drepturile dumneavoastră, pentru a vă plânge de orice violare a acestora sau de alte chestiuni. Această corespondență nu trebuie să fie monitorizată sau cenzurată și, în circumstanțe excepționale, dacă nu vă puteți permite singur, trebuie să fie expediată gratuit.

Comunicarea gratuită

În circumstanțe excepționale, dacă nu vă puteți permite singur, administrația penitenciarului trebuie să trimită gratuit scrisorile pe care le-ați adresat unor astfel de instituții precum:  

  • organele Organizației Națiunilor Unite
  • Parlamentul (în particular Comisia responsabilă de domeniul drepturilor omului)
  • Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsmanul)
  • Procuratura
  • instanțele de judecată
  • ambasadele sau consulatele, dacă sunteți cetățean străin

Conform standardelor privind drepturile omului, scrisoarea dumneavoastră către alte instituții ale statului trebuie să fie trimisă gratuit dacă dumneavoastră înșivă vă lipsesc resursele necesare și cu această corespondență vă propuneți:

  • să contestați o decizie sau o acțiune a instituției, care vă afectează drepturile fundamentale
  • solicitarea de asistență juridică garantată de stat sau exercitarea în alt mod a dreptului dumneavoastră de acces la justiție

Restricțiile și monitorizarea

Potrivit legislației moldovenești, corespondența deținutului cu avocatul, cu Avocatul Poporului sau, după caz, cu Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, cu membrii comisiei de monitorizare, organele de urmărire penală, procuratura, instanța de judecată, autoritățile administrației publice centrale, organizațiile internaționale interguvernamentale care asigură protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului nu poate fi supusă cenzurii sau controlului. 

exemplu Deși nu este enumerată în mod expres conform legii, corespondența dumneavoastră cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu ar trebui să fie întârziată sau monitorizată. 

Cu toate acestea, în principiu, în circumstanțe excepționale, drepturile omului permit monitorizarea corespondenței dumneavoastră cu alte organizații de stat sau internaționale din motive de securitate și numai dacă este serios justificată. Statul trebuie să aleagă cea mai puțin restrictivă metodă de monitorizare, în funcție de tipul de preocupărilor de securitate. 

exemplu Dacă există motive temeinice de a crede că o scrisoare de la o instituție de stat conține obiecte ilegale, scrisoarea poate fi deschisă și verificată pentru astfel de obiecte, dar nu trebuie citită. 

Dacă corespondența privilegiată urmează totuși să fie monitorizată, ar trebui să existe proceduri stabilite pentru a se asigura că această corespondență nu este monitorizată sau cenzurată dincolo de nivelul necesar. 

exemplu Astfel de scrisori ar trebui deschise în prezența dumneavoastră sau în prezența unei părți independente, cum ar fi judecătorul de instrucție sau procurorul. Deschiderea scrisorii trebuie, de asemenea, documentată.

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Confidențialitatea și libertatea corespondenței

Dacă corespondența dumneavoastră cu instituțiile statului sau cu organizațiile internaționale a fost monitorizată sau restricționată ilegal, aceasta va avea ca rezultat o încălcare a dreptului dumneavoastră la confidențialitate și libertatea corespondenței.

Dreptul la un proces echitabil și la un remediu efectiv

În anumite circumstanțe, dacă scrisoarea dumneavoastră a fost cenzurată sau întârziată și, în consecință, nu ați putut să vă plângeți instanței de judecată sau altei instituții cu privire la încălcarea drepturilor dumneavoastră, dreptul la un proces echitabil sau la un remediu efectiv s-ar putea să fie violate.

Cum să depuneți plângere

În cazul în care considerați că corespondența dumneavoastră a fost monitorizată sau restricționată ilegal, ar trebui să faceți plângere la judecătorul de instrucție, la Avocatul Poporului sau la Administrația Națională a Penitenciarelor. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023