Inspectoratul de Stat al Muncii este o instituție de stat din Republica Moldova, aflată în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care supraveghează protecția drepturilor angajaților. Inspectoratul poate efectua controale planificate și inopinate la locurile de muncă.

Cum vă poate ajuta

Încălcări ale siguranței muncii de către angajator

Dacă aveți temei să credeți că angajatorul nu respectă prevederile legale privind siguranța muncii, atunci puteți depune o plângere împotriva acelui angajator. Exemplele includ lipsa echipamentului de protecție adecvat împotriva pericolelor la locul de muncă, încălcarea regulilor de siguranță împotriva incendiului și încălcarea anumitor reguli de angajare a tinerilor lucrători cu vârsta sub 15, 16 sau 18 ani (în funcție de munca specifică).

Negarea drepturilor angajaților

Inspectoratul de Stat al Muncii poate reacționa la plângerea dumneavoastră împotriva încălcării drepturilor dumneavoastră de către un angajator. De exemplu, dacă vi s-a reținut salariul sau plata muncii suplimentare, puteți depune o petiție la Inspectoratul de Stat al Muncii pentru ca acesta să investigheze aceste circumstanțe și să vă apere drepturile de muncă. Alte exemple includ cazuri de muncă nedeclarată sau un angajator care beneficiază de munca unei persoane fără a semna oficial un contract, refuzarea pauzelor de masă sau a concediului anual etc.

Traficul de ființe umane sau hărțuire sexuală

Inspectoratul de Stat al Muncii poate examina cazurile de suspectare a traficului de ființe umane sau acuzații de hărțuire sexuală pentru a-i atrage la răspundere pe cei care sunt vinovați. Dacă sunteți victima unei astfel de situații, puteți depune plângere pentru a vă apăra drepturile dumneavoastră sau ale altei victime.

Mai multe informații și contacte

https://ism.gov.md
+37322488400
secretariat@im.gov.md

Inspectoratul de Stat al Muncii
str. Miron Costin 17/2,
MD-2068, Chișinău,
Moldova

Ultima actualizare 17/11/2023