Ambasada Drepturilor Omului - este o organizație internațională neguvernamentală pentru drepturile omului cu sediul în Republica Moldova și care operează în țările din fosta Uniune Sovietică și din Europa.

Ambasada Drepturilor Omului este ghidată de principiile comunității internaționale întru protecția drepturilor omului și promovării democrației și statului de drept. Misiunea organizației este de a contribui la promovarea și respectarea drepturilor omului în întreaga lume. Pentru atingerea acestui obiectiv, Ambasada Drepturilor Omului desfășoară cursuri de dezvoltare profesională a actorilor din justiție (programe de formare profesională continuă pentru judecători, procurori, avocați, polițiști), traininguri în domeniul drepturilor omului pentru ONG-uri și mass-media, desfășoară monitorizarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor de judecată, duce litigii strategice, campanii de solidaritate pentru protecția avocaților/apărătorilor drepturilor omului, campanii de conștientizare și advocacy.

Cum vă poate ajuta

Activități educaționale

Ambasada Drepturilor Omului desfășoară cursuri de dezvoltare profesională a actorilor din justiție – cursuri naționale și regionale de dezvoltare profesională pentru profesioniștii din domeniul dreptului - judecători, procurori, avocați ai apărării și juriști practicieni, ofițeri de poliție, traininguri în domeniul drepturilor omului pentru ONG-uri și mass-media, precum și campanii de sensibilizare pentru publicul larg. Ambasada Drepturilor Omului a implementat sau face parte din proiecte și programe regionale și internaționale, inclusiv cicluri de educație online ale programului „International Law in Advocacy” (ILIA) al Fundației Casei Drepturilor Omului (HRHF) și activitățile sale post-educative pentru profesioniștii din Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Rusia și Ucraina, precum și cursuri online comune certificate ale Consiliului Europei din cadrul HELP pentru avocații pentru drepturile omului din țările menționate. 

În numele Parteneriatului Internațional al experților și absolvenților ILIA, Ambasada Drepturilor Omului lucrează cu Centrul pentru Constituționalism și Drepturile Omului al Universității Europene de Științe Umaniste pentru a implementa proiectul educațional comun „Avocații pentru Statul de Drept. Educație și formare profesională” pentru avocații pentru drepturile omului din Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Rusia și Ucraina.

Consultanță juridică

Dacă aveți nevoie de asistență într-un caz, în special unul care implică tortură, alte rele tratamente sau detenție ilegală – Ambasada Drepturilor Omului vă poate ajuta să înțelegeți cum să procedați corect și să vă pună în legătură cu avocați care vă pot ajuta în procedurile juridice.

Monitorizare, cercetare și advocacy

În timpul implementării Programului ILIA, HRHF și partenerii săi au identificat o intimidare și persecuție în creștere a avocaților pentru drepturile omului în Europa de Est și Caucaz și au început să promoveze stabilirea unor standarde internaționale puternice pentru protecția avocaților pentru drepturile omului și independența acestora. 

Alăturându-se programului „Dreptul internațional în advocacy” în 2012, Ambasada Drepturilor Omului a coordonat la nivel regional o activitate comună de monitorizare și analiză a intimidării și persecuției în creștere a avocaților pentru drepturile omului în Europa de Est și Caucaz, care a dus la publicarea raportului „Avocații pentru Drepturile Omului în Pericol: Argumentarea pentru Protecția Profesioniștilor Juridici în Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Rusia și Ucraina” și la Actualizările Raportului, în evenimente secundare tematice/discuții în panel în cadrul Reuniunii Anuale de Implementare a Dimensiunii Umane a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, vizite de studiu și consultărilor experților cu Raportorii Speciali ai Națiunilor Unite și ai Consiliului Europei, Membrii ai Adunării Parlamentare ai Consiliului Europei etc. și, ca atare, au contribuit în comun la elaborarea unei noi Convenții Europene cu privire la Profesia de Avocat.

Monitorizarea proceselor de judecată

În numele inițiativei TrialWatch, Ambasada Drepturilor Omului lucrează cu Fundația Clooney pentru Justiție și Asociația Avocaților Americani pentru a monitoriza procedurile în mai multe cazuri din Eurasia, inclusiv în Belarus și Rusia. Ambasada Drepturilor Omului a finalizat cu succes monitorizarea procesului împotriva avocatului pentru drepturile omului rus, Mihail Benyash,  apărătorului drepturilor omului Ucrainean din Crimeea, Server Mustafayev, și celor 7 co-inculpați, apărătoarea rusă a drepturilor omului Anastasia Shevchenko. De asemenea, Ambasada Drepturilor Omului a monitorizat 15 cazuri administrative ale protestatarilor pașnici persecutați, avocaților și apărătorilor drepturilor omului din Belarus, a realizat monitorizarea urmăririi penale împotriva jurnalistelor bieloruse Ekaterina Andreyeva și Daria Chultsova, și parțial a urmăririi penale a artistului și activistului pentru drepturile omului din Komsomolsk pe Amur Yulia Tsvetkova.

Consolidarea capacităților refugiaților în domeniul juridic și al drepturilor omului

În 2022-2023, Ambasada Drepturilor Omului și partenerii săi au implementat cu succes Proiectul „Consolidarea capacităților în domeniul juridic și al drepturilor omului a femeilor ucrainene în Moldova”, finanțat printr-un grant de la Institutul de Raportare a Războiului și Păcii cu sprijinul Guvernului Regatului Unit. Proiectul și-a propus să consolideze capacitățile femeilor ucrainene nou sosite în Moldova pentru a le permite să își revendice și să-și protejeze drepturile omului prin utilizarea instrumentelor legale și recurgerea la instituțiile pentru drepturile omului (prin formarea activistelor și a liderilor din rândul femeilor ucrainene nou sosite în Moldova, facilitarea înființării unor grupuri de femei activiste ucrainene (prin desemnarea unor absolvente bine instruite ca „Ambasadoare a Drepturilor Omului”) pregătite să întreprindă acțiuni legale și pentru drepturile omului pentru a-și revendica și proteja drepturile omului, precum și pentru a oferi asistență comunității mai largi de femei ucrainene în Moldova. 

Pentru a asigura o mai bună structură, eficiență și sustenabilitate a sprijinului refugiaților ucraineni de facto în Moldova, din august 2023 până în februarie 2024, Ambasada Drepturilor Omului și partenerii săi implementează Proiectul „Promovarea mediatorilor comunitari ucraineni pentru consolidarea socială. Proiectul de coeziune și reziliență în Moldova.” Obiectivul principal al acestui proiect de continuare este stabilirea și instituționalizarea mediatorilor comunitari ucraineni în Moldova, dotarea acestora cu cunoștințe și abilități în aplicarea agendei ”Femei, Pace și Securitate” și dezvoltarea rezistenței acestora în fața războiului hibrid, inclusiv proliferării de știri false și dezinformării.

Mai multe informații și contacte

Pentru activitatea sa de lungă durată în prevenirea torturii, a altor rele tratamente și a detenției ilegale în Moldova, în Decembrie 2020, Ambasada Drepturilor Omului a fost desemnată de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova cu Premiul pentru Drepturile Omului 2020 în categoria Securitate Umană în cadrul Ceremoniei Premiilor Europene pentru Societatea Civilă.

https://humanrightsembassy.org/index.php?lang=ro
https://www.facebook.com/humanrightsembassy
info@humanrightsembassy.org 
+37322920700,

Ambasada Drepturilor Omului
str. Sfatul Țării 17
MD-2012, Chișinău,
Moldova

Ultima actualizare 17/11/2023