Avocatul Poporului (Ombudsmanul) și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului (Ombudsmanul pentru drepturile copilului) sunt instituțiile pentru drepturile omului din Republica Moldova care contribuie la protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului prevenind încălcarea lor prin monitorizare și raportare.

Ele sunt independente de Guvern, Parlament și instanțele judecătorești. Ambele instituții au metode de lucru și competențe similare, motiv pentru care, în continuare se face referință la Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului (Ombudsmanul)

Ombudsmanul poate investiga plângerile referitoare la potențialele încălcări ale drepturilor omului și decide dacă a avut loc într-adevăr o astfel de încălcare. El poate propune de asemenea Parlamentului sau Guvernului modificarea unei legi în cazul în care a descoperit că o anumită prevedere legală produce efecte negative asupra drepturilor omului.

Ombudsmanul poate examina plângerile persoanelor, indiferent de rasă, etnie, culoare, gen, limbă, convingeri religioase sau politice, origine socială sau națională, avere, naștere sau oricare alte circumstanțe, care sunt sau au fost sub jurisdicția Republicii Moldova (în continuare, petiționarii), și ale căror drepturi și libertăți fundamentale au fost încălcate de Republica Moldova.

Ombudsmanul poate examina plângerile referitoare la violarea drepturilor omului de către instituțiile de stat ale Republicii Moldova, companiile private, organizațiile neguvernamentale și funcționarii publici ai Republicii Moldova

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului se concentrează pe problemele și plângerile adresate de persoanele sub vârsta de 18 ani sau orice altă persoană  ce acționează în interesele copilului, fiind specializat în implementarea în Republica Moldova a Convenției Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

Competența autorităților de stat și a Avocatului Poporului

Este important să rețineți că atribuțiile Avocatului Poporului nu le înlocuiesc pe cele ale altor autorități publice, organe de drept sau ale sistemului judecătoresc . Astfel, dacă cineva v-a încălcat drepturile ar trebui să formulați o plângere către instituțiile responsabile de examinarea acestor situații (precum este poliția, instanța civilă de judecată, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, etc.).

Resurse

Ultima actualizare 16/12/2023