Dacă un copil se naște în căsătorie sau în termen de 300 de zile de la încetarea acesteia, se presupune că soțul mamei este tatăl copilului. Aceasta se numește prezumția de paternitate. Dacă există dubii că soțul este într-adevăr tatăl biologic al copilului, această prezumție de paternitate poate fi contestată în instanță.

exemplu Dacă o femeie căsătorită este într-o relație cu un alt bărbat și i-a născut copilul, soțul ei poate contesta în instanță prezumția de paternitate.

Contestarea în instanță

Cererea privind contestarea paternității se examinează într-o instanță de jurisdicție generală (instanță civilă). Potrivit Codului Familiei, paternitatea poate fi contestată de către:

  • mama sau soțul ei
  • persoana care se consideră tatăl biologic al copilului
  • copilul și tutorele său legal

Condițiile și termenele

În general, contestarea paternității trebuie să fie inițiată în termen de un an de la data descoperirii că presupusul tată nu este tatăl biologic al copilului. În cazul unei persoane care se consideră a fi tată biologic, termenul de un an se calculează din momentul în care a aflat sau ar fi trebuit să afle despre actele de paternitate contestate, iar în cazul copilului – din  ziua în care împlinește vârsta majoratului.

Alte condiții specifice privind termenele pentru depunerea acțiunii privind stabilirea paternității sunt prevăzute în Codul Civil.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023