Filiația și paternitatea

Legătura biologică cu părintele sau copilul tău este un aspect al identității tale personale. Prin urmare, dreptul de a fi recunoscută legal este protejat ca parte a dreptului fundamental al omului la viață privată și de familie.

Recunoașterea legală a parentalității

Dreptul la viață privată presupune ca să fii în măsură să stabilești detalii despre identitatea ta, care include și recunoașterea legală a relației părinte-copil. Filiația este, de asemenea, legată de dreptul copilului de a-și cunoaște originile.

Recunoașterea legală a relației biologice părinte-copil creează drepturi și obligații reciproce pentru ambele părți. Aceste drepturi și obligații acoperă diverse aspecte ale relației lor, de la dreptul de a se contacta unul pe celălalt, până la obligația de a contribui la întreținerea copilului.

Persoane care pot iniția proceduri de recunoaștere a paternității

Ca mamă sau tată, ai un interes să stabilești o legătură biologică și să dezvolți o relație cu copilul tău. De asemenea, poate doriți să vă asigurați că calitatea de părinte a celuilalt părinte biologic este recunoscută legal.

Dacă legăturile de sânge cu unul dintre părinții tăi nu au fost recunoscute legal în copilăria ta, poți iniția proceduri de paternitate (sau maternitate) după împlinirea vârstei majoratului.

Procedura de confirmare a paternității

Procedurile de paternitate sunt menite să determine și să stabilească legal relația biologică dintre un tată și un copil.

important În practică, aceste proceduri sunt în mare parte legate de recunoașterea paternității. Cu toate acestea, ele pot fi folosite și pentru a recunoaște maternitatea - relația biologică dintre o mamă și un copil.

Despre această secțiune

În această secțiune, puteți citi despre recunoașterea paternității, procedurile de confirmare a paternității, precum și diverse probleme legate de drepturile omului care sunt ridicate de recunoașterea legală a paternității.

Citește mai mult despre:

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023