Numele copilului îi modelează identitatea și, prin urmare, copilul are interes să aibă un nume care să fie permanent și să nu fie schimbat fără un motiv întemeiat. Cu toate acestea, este posibil să schimbați numele unui copil în anumite circumstanțe.

Dreptul de a schimba numele copilului

Prenumele și numele de familie al copilului pot fi schimbate numai conform procedurii prevăzute de lege. Dreptul de a schimba numele unui copil, adică de a alege un nou nume, este supus acelorași restricții generale ca și alegerea inițială a numelui.

Până la vârsta de 16 ani

Înainte ca un copil să împlinească vârsta de 16 ani, numele acestuia poate fi schimbat și ambii părinți trebuie să cadă de acord asupra schimbării numelui copilului, în caz contrar, problema se rezolvă ținând cont exclusiv de interesele copilului. Schimbarea numelui copilului care a împlinit vârsta de 10 ani se face, în toate cazurile, numai cu acordul acestuia.

exemplu Prenumele unui copil poate fi schimbat dacă este dificil de pronunțat sau nu sună bine.

exemplu Numele de familie al unui copil poate fi schimbat din cauza căsătoriei sau a divorțului părinților.

După vârsta de 16 ani

După împlinirea vârstei de 16 ani, copilul are dreptul de a-și schimba numele în situațiile prevăzute în Codul Familiei și Legea privind actele de stare civilă. Cu toate acestea, până când copilul împlinește vârsta de 18 ani sau până la emanciparea sa, este nevoie de aprobarea ambilor părinți pentru a depune cererea la organul de stare civilă.

exemplu Un motiv pentru schimbarea prenumelui sau a numelui de familie al unui copil poate fi atunci când numele împiedică integrarea copilului în societate, de exemplu, din cauza faptului că numele este prea excentric.

Numele copilului adoptat

Numele unui copil adoptat poate fi schimbat dacă nu se potrivește naționalității părintelui sau este dificil de pronunțat. Numele de familie al copilului poate fi schimbat cu numele de familie al părintelui adoptiv.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023