Procedura de adopție constă în mai multe etape și va dura cel puțin câteva luni pentru a se finaliza. Decizia finală privind adopția este luată de o instanță judecătorească.

Cerințele

Dacă doriți să adoptați un copil, trebuie să respectați anumite cerințe prevăzute în Legea cu privire la regimul juridic al adopției. Aceste cerințe stabilesc anumite restricții pentru potențialul părinte adoptiv, care sunt menite să protejeze interesele copilului. Aceste restricții sunt legate de vârsta minimă a părintelui adoptiv, diferența de vârstă dintre părinte și copil, precum și restricții legate de conduita anterioară a potențialului adoptator. 

exemplu O persoană care a fost condamnată pentru o infracțiune violentă sau ale cărei drepturi părintești au fost revocate anterior de către instanță, nu poate deveni adoptator.

Cererea

Procedura de adopție începe cu o cerere la autoritatea tutelară locală. Această cerere poate fi depusă fie de o persoană singură, fie de un cuplu căsătorit.

Ancheta preliminara

Autoritatea tutelară locală investighează condițiile personale și familiale ale solicitantului și motivația lor.

În cazul în care autoritatea tutelară locală este mulțumită de informațiile obținute în timpul anchetei, poate decide acordarea statutului de adoptator solicitantului. Acest statut dă dreptul de a continua procedura de adopție.

Consimțământul

O condiție crucială în identificarea unui anumit copil pentru adopție este consimțământul. În cazul adopției de către celălalt soț, se solicită acordurile scrise ale părinților biologici ai copilului, cu excepția mai multor situații prevăzute de lege. Copilul adoptabil trebuie să dea și consimțământul la adopție. Citiți mai multe despre consimțământul pentru adopție.

Încredințarea copilului

Viitorii părinți adoptivi iau în grijă copilul pe care doresc să-l adopte pentru o perioadă cuprinsă între 60 și 90 de zile pentru a verifica dacă viitorul părinte este compatibil cu copilul care urmează să fie adoptat. În acest timp, autoritatea tutelară locală va efectua o investigație suplimentară pentru a evalua personalitățile viitorilor părinți și ale copilului, relația lor și compatibilitatea reciprocă, circumstanțele locuinței și alte aspecte importante pentru protecția intereselor copilului.

Evaluarea

Autoritatea tutelară locală va evalua și își va prezenta avizul dacă adopția este în interesul superior al copilului. În baza acestei evaluări, va decide dacă permite sau refuză adopția. Citiți mai multe despre această evaluare și legalitatea deciziilor și acțiunilor autorității tutelare locale în procedura de adopție.

Confirmarea judiciară

Adopția este confirmată de o instanță de jurisdicție generală (instanță civilă).

Ce încălcare a drepturilor omului poate fi?

Dacă deciziile în procedura de adopție sunt luate în mod ilegal, acestea vă pot încălca dreptul la viață privată și de familie.

În cazul în care drepturile dumneavoastră în procedura de adopție nu sunt respectate, aceasta poate avea ca rezultat și încălcarea dreptului dumneavoastră la un proces echitabil.

În cazul în care adopția este refuzată, numai pe bază de rasă, origine, credințe religioase, apartenență politică, orientare sexuală sau alte motive similare ale viitorilor părinți, ar putea fi încălcată interdicția discriminării și a tratamentului inegal.

Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere dacă drepturile dvs. au fost încălcate.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023