Părinții biologici

În principiu, legea moldovenească nu impune consimțământul părinților biologici pentru adopția copilului, întrucât statutul de copil adoptabil se stabilește numai unui copil lăsat fără îngrijire părintească (de exemplu, părinții sunt decedați, lipsiți de drepturile părintești sau ei au abandonat copilul etc.). Cu toate acestea, în cazul adopției de către celălalt soț, se solicită acordurile scrise ale părinților biologici ai copilului, cu excepția mai multor situații prevăzute de lege și menționate mai jos.

Condițiile și excepțiile

Legea moldovenească stabilește o listă de situații excepționale în care nu este necesar consimțământul părinților biologici ai copilului pentru adopție de către celălalt soț, în principal atunci când acel consimțământ nu poate fi obținut deoarece:

  • părinţii sunt privaţi de drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească
  • o măsură de protecție judiciară sub formă de tutelă este instituită asupra părintelui
  • părintele este declarat dispărut sau decedat
  • informațiile despre părinte din certificatul de naștere al copilului au fost înscrise în baza declarațiilor celuilalt părinte

exemplu Consimțământul pentru adopție nu este necesar dacă părinții biologici sunt decedați sau dacă drepturile părintești ale părinților au fost revocate de către instanță.

Consimțământul copilului

Consimțământul copilului este necesar pentru adopție. Pentru a-și exprima consimțământul, copilul beneficiază de consiliere și informare, oferite de autoritatea tutelară, cu privire la scopul, etapele și efectele adopției, ținând cont de părerea, dorințele și sentimentele copilului în funcție de vârsta și gradul de maturitate al acestuia. Copilul își exprimă consimțământul în scris sau, după caz, verbal, în prezența psihologului și a autorității tutelare. Acest lucru este necesar pentru a proteja interesul superior al copilului.

exemplu Dacă părinții adoptivi sunt dispuși să adopte un copil, dar copilul nu dorește să se alăture familiei lor, interesele copilului trebuie să prevaleze asupra celor ale viitorilor părinți.

Revocarea consimțământului și suspendarea procedurii

Consimțământul copilului este necesar pe toată durata procedurii și trebuie exprimat cel puțin pentru următoarele etape:

  • pentru ca să fie vizitat de adoptator
  • pentru ca să fie încredinţat adoptatorilor în vederea adopţiei
  • pentru adopția propriu-zisă

Acolo unde este nevoie, consimțământul părinților biologici se documentează de către autoritatea tutelară și se anexează la dosarul care urmează a fi depus la instanță. Cu toate acestea, instanța poate solicita confirmarea consimțământului acestora și în cadrul ședinței de judecată, la examinarea cauzei.

În cazul în care a fost depusă o acțiune în instanță de restabilire a drepturilor părintești sau care poate afecta statutul copilului lăsat fără îngrijire părintească, procedurile de adopție urmează să fie suspendate.

Această restricție este menită să protejeze interesele copilului. În mod similar, protejează dreptul familiei biologice de a fi reconstruită și de a se bucura de o viață de familie împreună cu copilul.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023