Adopția este o recunoaștere juridică a relației de familie între părinții adoptivi și copil. Dreptul la stabilirea și menținerea acestei relații este protejat de dreptul fundamental la viață privată și de familie.

Adopția și relațiile de familie

Adopția are ca scop asigurarea faptului ca copiii fără grijă părintească să aibă lansa de a trăi într-un mediu familial. Cea mai importantă condiție pentru adopție sunt asigurarea interesului superior al copilului. Aceasta înseamnă că interesele copilului mereu trebuie să predomine deasupra celor ale părinților adoptivi. Cu alte cuvinte, adopția este ”asigurarea copilului cu o familie, nu a familiei cu un copil”.

După adopție, relația juridică dintre părintele adoptiv și copilul adoptat este aceeași ca și între părintele biologic și copil.

Adopția și drepturile omului

Dreptul la adopție, și de a fi adoptat, ca atare nu sunt drepturi ale omului și nu sunt protejate de dreptul la viață privată și de familie.

Însă, procedura de adopție și deciziile legate de aceasta pot afecta alte drepturi ale omului cum ar fi dreptul la crearea unei familii.

exemplu O instituție de stat poate să vă refuze în acordarea statului de adoptator, de aceea, dvs. ați putea să nu aveți posibilitatea de a crea o familie prin adopție.

Procedurile de adopție într-o instanță civilă de asemenea includ dreptul dvs. la un proces echitabil.

Deciziile adoptate în procedurile de adopție, în special dacă adopția este refuzată dacă aparțineți unui anumit grup de persoane și nu din cauza unor anumite circumstanțe personale, ar putea de asemenea să afecteze dreptul dvs. de a fi tratat în mod egal sau dreptul dvs. de a nu fi discriminat.

Citiți mai mult despre:

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023