Dvs. aveți dreptul la o educație care este un drept fundamental al omului. Acest drept este foarte important, deoarece educația vă ajută să deveniți un individ și un membru al societății independent și complet dezvoltat. De asemenea, permite să învățați despre celelalte drepturi ale dvs., cum ar fi dreptul la viață de familie și despre cum să beneficiați de ele.

Dreptul la educație

Dreptul dvs. la educație garantează că ați putetea:

  • învăța la o instituție de învățământ
  • obține recunoașterea oficială (certificatul) a studiilor pe care le-ați finalizat

Dacă suferiți de dizabilități funcționale, ar trebui să existe programe educaționale speciale care să fie potrivite nevoilor dvs.

Învățământ primar și secundar gratuit în Moldova

Constituția Moldovei garantează învățământul de stat (primar și secundar) gratuit. Aceasta înseamnă că ați putea merge la școală și dvs. vi se va oferi tot de ce aveți nevoie pentru învățare, cum ar fi manuale, resurse electronice, echipament sportiv, instrumente etc. Cu toate acestea, părinții dvs. trebuie să pună la dispoziție rechizite școlare individuale, cum ar fi papetărie sau îmbrăcăminte sportivă.

Obligațiile în cadrul procesului de învățământ

Dreptul dvs. la educație aduce și unele obligații, care sunt stabilite în Codul Educației, de exemplu:

  • dacă sunteți în vârsta de până la 16 ani, să frecventezi învățământul preșcolar, primar și ciclul gimnazial („învățământul gimnazial”)
  • să respectați regulamentul intern al instituţiei de învăţământ
  • să respectați drepturile și interesele profesorilor, elevilor și altor persoane
  • să rămâneți politicos și să nu manifestați violența emoțională și fizică față de alte persoane din instituția de învățământ
  • să nu vă puneți în pericol sănătatea, siguranța sau viața sau pe cea a altor persoane din instituția de învățământ

Limba de instruire

Dreptul la educație nu garantează că dvs. beneficiați de educație în limba maternă sau în orice altă limbă pe care ați alege-o. În Moldova, limba de școlarizare va fi limba oficială a statului, care este româna.

Există, totuși, câteva excepții. Vă puteți bucura de predarea într-una din limibile de circulație internațională, cum ar fi engleza sau franceza. Limbile minoritare precum rusă, ucraineană sau găgăuză pot fi, de asemenea, limbi de instruire în zonele în care minoritățile trăiesc în mod tradițional sau în care există un număr mare de locuitori care reprezintă minoritățile și în limitele posibilităților sistemului educațional. Examenele de stat se susțin de obicei în limba dvs. de instruire.

Libertatea de gândire, conștiință și religie

Libertatea de gândire, de conștiință și de religie este unul dintre drepturile dvs. fundamentale ale omului. Această libertate înseamnă că dvs. v-ați putea exprima liber părerea în cuvinte sau în orice alt mod altor oameni. De exemplu, ați putea  dori să purtați o cruce la gât, să participați la o rugăciune colectivă sau să respectați o dietă vegetariană.

important Trebuie să respectați convingerile altor elevi în același mod în care ei trebuie să le respecte pe ale dvs. Prin urmare, trebuie să tolerați ceea ce alți elevi exprimă ca convingeri, chiar dacă vă exprimați dezacordul.

În același timp, școlile trebuie să ofere o atmosferă neutră pentru toți elevii, indiferent de religie. Prin urmare, dreptul dvs. de a vă exprima convingerile religioase la școală poate fi uneori restricționat. 

exemplu Vi se cere să vă abțineți de la prozelitismul și promovarea convingerilor dvs. religioase într-o manieră excesivă. O astfel de solicitare ajută la menținerea unei atmosfere de neutralitate. Profesorii sunt obligați să nu recurgă la sau să admită propaganda religioasă în procesul de învățământ, principii fundamentale ale ultimului fiind libertatea de gândire și independența față de ideologii, dogme religioase.

Alegerea subiectelor religioase

În Moldova ați putea să alegeți studierea Religiei. Studierea acesteia este oferită din clasa I până în a IX-a și este facultativă și puteți fi înscris la cererea părintelui sau a tutorelui legal.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023