Infracțiunile motivate de ură pot fi îndreptate către grupuri de oameni, iar grupurile pot deveni victime în aceste situații.

Grupurile ca victime directe

Într-un sens mai restrâns, crimele motivate de ură pot fi îndreptate către subgrupuri specifice ale unui grup mai mare care împărtășesc o caracteristică comună, deși, în general, acestea ar trebui considerate a fi victime directe.

exemplu Dacă biroul unei organizații care lucrează pentru drepturile omului este atacat din cauza prejudecății făptuitorului față de activitatea organizației, ar putea fi considerată o infracțiune motivată de ură îndreptată împotriva unui grup – membrii organizației.

exemplu Dacă un centru comunitar LGBT+ este atacat și autorii și-au exprimat ura față de întreaga comunitate LGBT+, mai degrabă decât față de acel centru comunitar în particular. 

Consecințele asupra comunităților

Datorită gravității infracțiunilor motivate de ură, comunitatea care împărtășește aceeași caracteristică ca și victima poate resimți frică și intimidare. Membrii comunităților afectate de infracțiuni motivate de ură se pot simți expuși unor viitoare atacuri și, prin urmare, se simt ca victimele înșiși, deși nu au fost direct afectați de infracțiunea motivată de ură și, prin urmare, nu au statutul de victimă.

Este deosebit de important ca autoritățile de stat să ia măsurile adecvate, nu numai pentru a investiga crimele motivate de ură, ci și pentru a se asigura că membrii comunităților se simt în siguranță și au încredere în autorități.

exemplu Comunitatea evreiască își închide toate clădirile pentru câteva luni din cauza temerii că acestea vor fi atacate din nou.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023