Prezumția nevinovăției înseamnă că nu puteți fi declarat vinovat de infracțiunea de care sunteți acuzat înainte de intrarea în vigoare a hotărârii definitive.

Tratat ca nevinovat

Aceasta înseamnă că în toate declarațiile despre proces în afara sălii de judecată, trebuie să fiți tratat ca nevinovat de către părțile implicate în proces, în special de către oficialii statului. Prezumția de nevinovăție, însă, nu înseamnă că acuzarea nu are voie să susțină în sala de judecată că sunteți vinovat de infracțiunea de care sunteți acuzat.

Agenții publici au voie să informeze mass-media despre progresul sau stadiul cauzei dumneavoastră. Cu toate acestea, prezumția de nevinovăție înseamnă că agenții publici nu pot face declarații înainte de a fi pronunțată o hotărâre definitivă că ați fi vinovat de infracțiune sau tipul de pedeapsă pe care ar trebui să o primiți. 

example Dacă un procuror sau un ofițer de poliție declară că ați săvârșit cu siguranță infracțiunea de care sunteți acuzat atunci când informează presa despre evoluția cazului dumneavoastră în timpul procesului, se va considera că a avut loc o încălcare a prezumției dumneavoastră de nevinovăție.

Insinuări despre vinovăție

De asemenea, prezumția de nevinovăție interzice insinuările indirecte că ați putea fi vinovat. În unele cazuri, o declarație care nu spune clar că sunteți vinovat poate încălca prezumția de nevinovăție. Atunci când stabiliți dacă o declarație v-a încălcat dreptul de a fi prezumat nevinovat, este important să vă uitați nu numai la cuvintele folosite, ci și la sensul și subînțelesul general al declarației.

Obligația de a respecta prezumția de nevinovăție se aplică și judecătorilor în declarațiile și deciziile pe care le fac înainte de adoptarea hotărârii definitive. 

example O declarație (chiar indirectă) că învinuitul se face vinovat de infracțiune conținută într-o decizie privind autorizarea reținerii, va constitui o încălcare a prezumției de nevinovăție.

Prezumția de nevinovăție se aplică pe toată durată procesului, inclusiv în procedurile de apel.

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024