Hotărârile instanțelor inferioare pot fi contestate în instanțele superioare. În general, există două etape de contestare a hotărârilor în procedura penală.

Puteți contesta decizia sau hotărârea unei instanțe dacă nu sunteți de acord cu modul în care instanța a interpretat faptele sau legea în cazul dumneavoastră. În plus, dacă considerați că decizia unei instanțe inferioare este nedreaptă, deoarece anumite drepturi ale dumneavoastră, în calitate de acuzat, au fost încălcate în cadrul procedurii, trebuie să indicați acest lucru în apelul/recursul dumneavoastră. Citiți mai multe despre alte modalități de a depune plângere cu privire la încălcarea drepturilor dumneavoastră.

Deși nu există un drept automat de ataca cu apel în toate cazurile și litigiile, standardele din domeniul drepturilor omului garantează, în materie penală, dreptul de a cere examinarea cauzei de către o instanță superioară (în ordine de apel sau recurs). Atunci când legislația națională vă permite să contestați decizia unei instanțe inferioare, curtea de apel și instanța de recurs trebuie să respecte toate cerințele unui proces echitabil.

Etapele de contestare:

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024