În cadrul procesului, aveți dreptul la ședință orală în instanță. De asemenea, aveți dreptul de a fi prezent în ședință, chiar dacă sunteți apărat de un avocat.

În Republica Moldova, judecătorul (judecătorii) vor desfășura o ședință orală atât în primă instanță, cât și în curtea de apel.

Cazurile în care amenda prevăzută este sub 300 de unități convenționale sunt, în regulă generală, examinate în procedură scrisă, fără o ședință cu participarea părților, deși puteți solicita instanței să desfășoare o ședință orală, iar judecătorul va trebui să evalueze necesitatea acesteia. Pentru acest tip de cauze, instanța este obligată să se asigure că ați avut posibilitatea de a vă prezenta argumentele și observațiile în formă scrisă. Pe de altă parte, niciun caz nu poate fi examinat într-o procedură scrisă în care pedeapsa prevede privarea de anumite drepturi.

Dreptul dumneavoastră la o ședință orală în loc de procedura scrisă depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

  • tipul de probleme care sunt examinate de prima instanță sau contestate în fața curții de apel

example Probleme care implică anumite aspecte personale, cum ar fi atitudinea dumneavoastră față de contravenție, motivația personală, credibilitatea martorilor. Aceste aspecte cheie ale procedurii de contestare ar necesita prezența dumneavoastră personală sau a martorilor.

  • gravitatea acuzației
  • pedeapsa posibilă
  • modul în care ați putut să vă apărați interesele în ambele etape ale procesului

example Dacă nu vi s-a oferit posibilitatea de a vă prezenta argumentele într-o formă scrisă la curtea de apel sau dacă instanța de fond a refuzat în mod ilegal să organizeze o ședință orală, curtea de apel trebuie să vă examineze cazul în cadrul unei ședințe orale.

Dreptul la o ședință orală implică și obligația de a participa la ședințe la invitația instanței. Potrivit Codului Contravențional, dacă nu vă prezentați la ședință fără justificare, cazul dumneavoastră poate fi examinat în lipsa dumneavoastră.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024