Aveți dreptul de a practica religia în timp ce sunteți în detenție. Aceasta înseamnă că ar trebui să vi se permită să îndepliniți ritualurile și practicile esențiale prescrise de religia dumneavoastră, care pot fi îndeplinite în mod rezonabil în închisoare, dar respectând ordinea, siguranța și securitatea închisorii.

Practicile religioase

Există multe moduri prin care puteți practica religia în detenție. Acestea pot include:

  • rugăciuni
  • deținerea literaturii și obiectelor religioase
  • o dietă specială (cum ar fi o dietă vegetariană)
  • întâlniri cu membrii clerului religiei dumneavoastră
  • participarea la slujbele religioase care sunt organizate în închisoare

notă Rețineți că administrația penitenciarului nu este obligată să îndeplinească cerințele specifice ale religiei dumneavoastră care sunt excesiv de dificil de realizat.

exemplu Dacă religia dumneavoastră necesită o dietă specială care include produse rare și scumpe sau metode complicate de preparare, administrația închisorii poate refuza să asigure o astfel de dietă. 

În Moldova, atât Codul de Executare, cât și Statutul executării pedepsei de către condamnați, care stabilesc regulile particulare de funcționare a penitenciarelor, conțin regulile privind practicile religioase în penitenciar.

Obligațiile dumneavoastră

Țineți minte că ar trebui să respectați convingerile religioase ale colegilor deținuți la fel cum ei ar trebui să le respecte pe ale dumneavoastră. Dacă colegii de celulă nu aparțin nici unei religii, în egală măsură trebuie să respectați și acest lucru.

Nu vă puteți prevala de convingerile religioase pentru a justifica nerespectarea obligațiilor dumneavoastră în închisoare. 

exemplu Cel mai probabil nu vi se va permite să invocați convingerile religioase ca motiv pentru a nu respecta cerințele de igienă din penitenciar. 

Restricțiile 

Libertatea dumneavoastră de a practica religia în toate modurile enumerate mai sus poate fi restricționată numai dacă o astfel de restricție este prevăzută de lege, este necesară pentru a proteja interesele legitime și nu este excesivă în cazul dumneavoastră individual. Aceste interese legitime pot fi, de exemplu, protecția securității și bunei ordini în penitenciar și protecția drepturilor altor deținuți etc. Administrația penitenciarului poate interzice anumite practici, dar interzicerea absolută de a vă practica religia vă va încălca cu siguranță drepturile. 

exemplu Dacă ritualurile dumneavoastră religioase includ obiecte ascuțite sau substanțe care nu sunt permise în închisoare din motive de siguranță, drepturile dumneavoastră nu vor fi încălcate pentru că nu le puteți folosi.  

Restricțiile nu trebuie aplicate într-un mod ilegal și discriminatoriu. Nici o persoană nu ar trebui să fie exclusă de la practicile religioase doar pentru că provine dintr-o religie mai puțin cunoscută sau dacă există anumite prejudecăți împotriva acesteia în societate. 

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Libertatea religiei

Dacă administrația penitenciară interzice ilegal sau face imposibilă practicarea religiei dumneavoastră, acest lucru vă poate încălca libertatea de religie. Cel mai probabil, drepturile dumneavoastră vor fi încălcate dacă personalul penitenciarului vă împiedică să înfăptuiți anumite ritualuri religioase, fără să evalueze măcar riscurile pe care le pot implica aceste ritualuri sau fără a vă descrie motivele pentru o astfel de interdicție.  

Interzicerea discriminării sau a tratamentului inegal

Dacă vi s-a interzis să vă practicați religia atunci când alți deținuți au avut o astfel de oportunitate, sau o anumită restricție este impusă pe temeiuri discriminatorii, acest lucru poate duce la o violare a interdicției tratamentului inegal sau a discriminării. 

Cum să depuneți plângere 

Dacă considerați că drepturile dumneavoastră au fost încălcate, urmează să vă plângeți la judecătorul de instrucție sau la administrația penitenciară. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023