Există anumite grupuri de prizonieri care trebuie deținuți izolați de ceilalți. Acest lucru se face pentru a garanta siguranța celor care sunt considerați mai vulnerabili. Plasarea în aceste grupuri poate depinde de caracteristicile persoanei, cum ar fi vârsta, sexul sau circumstanțele personale ale deținutului în cauză, cum ar fi infracțiunea pe care a comis-o, convingerile religioase, naționalitatea, regimul de executare a pedepsei etc.  

Grupuri care trebuie deținute separat

Legislația moldovenească enumeră acele grupuri de deținuți care trebuie ținute izolate unul de celălalt întotdeauna:

  • bărbații și femeile
  • minorii și adulții
  • deținuții ale căror caracteristici personale, comportament și experiență penală anterioară pot afecta negativ alți deținuți (condamnați/arestați pentru prima data – separați de persoanele care anterior au mai fost condamnate/arestate, condamnații care execută pedeapsa cu detenție pe viață de ceilalți)
  • persoanele în arest preventiv și cele condamnate
  • deținuții în regim inițial (de regulă primele 3, 6 sau 9 luni, în dependență de categoria penitenciarului) și ceilalți deținuți etc.

În circumstanțe excepționale, dacă sunteți mutat la spitalul penitenciar, puteți întâlni și alte grupuri de deținuți. 

Alte motive de izolare

Pot exista situații în care sunteți în pericol de hărțuire sau maltratare din cauza circumstanțelor dumneavoastră personale. În aceste situații, administrația locului de detenție trebuie să reacționeze la orice amenințări și, dacă este necesar, să vă transfere într-o altă celulă sau închisoare. 

Exemple de astfel de motive pot fi:

  • naționalitatea dumneavoastră
  • religia dumneavoastră
  • specificul infracțiunii pe care ați comis-o (în special infracțiuni sexuale)
  • legătura/cooperarea dumneavoastră cu personalul penitenciarului sau cu forțele de ordine

Obligațiile personalului penitenciarului

Dacă administrația închisorii nu este conștientă de amenințări la adresa siguranței dumneavoastră din cauza circumstanțelor dumneavoastră personale, ar trebui să anunțați imediat personalul penitenciar. Cu toate acestea, dacă pericolul pentru siguranța dumneavoastră este evident sau previzibil, administrația trebuie să acționeze pentru a vă proteja chiar și fără cererea dumneavoastră specială. 

important Administrația închisorii nu vă poate izola de alți deținuți doar pentru că sunteți diferit de ceilalți, decât dacă există o necesitate reală pentru o astfel de izolare. 

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Interzicerea tratamentului inuman sau degradant

Dacă nu sunteți izolat de alți deținuți care ar putea prezenta o amenințare gravă la adresa siguranței dumneavoastră și, din această cauză, sunteți expus la violență, hărțuire sau amenințări constante, aceasta poate duce la încălcarea interdicției tratamentelor inumane și degradante. 

Cu toate acestea, nu orice conflict minor cu un coleg de celulă va fi considerat un pericol pentru siguranța dumneavoastră.

exemplu Dacă ați fost plasat într-o celulă cu o persoană care înjură mult, cel mai probabil acest lucru nu vă va încălca drepturile. Cu toate acestea, dacă suferiți de hărțuire verbală și amenințări din partea colegilor de celulă timp de câteva luni, dar administrația închisorii nu reacționează la plângerile dumneavoastră, aceasta poate duce la încălcarea drepturilor dumneavoastră, chiar dacă nu a avut loc violență fizică reală. 

Citiți mai multe despre obligația de a investiga și preveni astfel de tratament.

Dreptul la viață

În cele mai grave situații, omisiunea de a izola pe cineva de alți deținuți poate duce la pierderea vieții.

Citiți mai multe despre cum să evaluați dacă dreptul la viață a fost încălcat. 

Cum să depuneți plângere

Dacă considerați că drepturile dumneavoastră au fost violate, urmează să vă plângeți la judecătorul de instrucție sau la Administrația Națională a Penitenciarelor. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023